Tarih: 28.03.2018 09:17

´Pekin´deki tren telaşı´ perdesi aralandı: Kuzey Kore lideri Kim, ilk yurtdışı ziyaretini Çin´e yaptı

Facebook Twitter Linked-in

 

Çin´in başkenti Pekin´de önceki gün dikkatleri çeken ve içinden inenlerin büyük bir başkanlık konvoyuyla geçiş yaptığı yeşil- sarı çizgili trenin sırrı resmen çözüldü.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´un Çin´e gittiği iddiaları başta Çinli yetkililer tarafından inkar edilse de bugün doğrulandı.

Çin´in resmi haber ajansı Şinhua´ya göre Kim, eşi Ri Sol-ju ile birlikte 25-28 Mart arası Çin lideri Şi Cinping´in daveti üzerine resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Kim, Ri, Şi ve Şi´nin eşi Peng Liyuan kameralara poz verdi.

Kim, Güney Kore ve ABD ile nisanda düzenlenmesi planlanan zirveler öncesi yapıldığı için önemi daha da artan ziyarette ´nükleersizleşmeye olan bağlılığını´ teyit etti.

Kim, Güney Kore Başkanı Moon Jae-in ve ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmeye hazır olduğunu da bir kez daha yineledi.

Şinhua´nın aktardığına göre Kim şu ifadeleri kullandı: 'Güney Kore ve ABD çabalarımıza iyi niyetle yaklaşır, barış ve istikrar atmosferi yaratır ve aynı zamanda barışın hayata geçirilmesi için ilerlemeye yönelik senkronize önlemler alırsa Kore Yarımadası´ndaki nükleersizleşme meselesi çözülebilir.'

Çin Dışişleri´nden yapılan açıklamada da Kim´in ´Kuzey Kore gerginlikleri azaltmak için inisiyatif alması ve barış görüşmeleri için tekliflerde bulunması sonrası Kore yarımadasındaki durumun iyileşmeye başladığını söylediğini´ aktardı.

Bu ziyaret, babası Kim Jong-il´in Mayıs 2011´de hayatını kaybetmesinin ardından liderlik koltuğuna oturan Kim´in bilinen ilk yurtdışı ve Çin ziyareti.

Bununla birlikte Kim, ilk kez bir devlet başkanıyla da bir araya gelmiş oldu. Kim Jong-il, iktidarda bulunduğu süre içerisinde Çin´i birçok kez ziyaret etmişti.

Şİ, 2005´TEN BERİ BİR İLKE ´EVET´ DEDİ: Bu arada Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA da Çin lideri Şi´nin, Kuzey Kore lideri Kim´in davetini kabul ettiğini ve başkent Pyongyang´a gideceğini açıkladı. Böylece Şi, 2005´teki Hu Jintao- Kim Jong-il görüşmesinden bu yana Kuzey Kore´ye giden ilk Çin lideri olacak.

Ziyarete ilişkin diğer taraflardan da açıklamalar geldi. Ev sahipliği yaptığı PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları vesilesiyle Kuzey Kore ile yakınlaşan Güney Kore, Çin´in zirvenin sonuçlarıyla ilgili olarak kendilerine bilgilendirme yapacağını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Şi´nin Trump´a Kim ziyaretiyle ilgili kişisel bir not gönderdiğini söyledi ama mesajda neler yazdığına ilişkin bir ifade kullanmadı.  

Güney Kore geçen ay ABD´nin, Kuzey Kore´nin görüşme talebini kabul ettiğini açıklamış, nisan sonuna kadar Kim- Trump zirvesi planlandığını duyurmuştu. 

Bundan önce de Güney Kore ve Kuzey Kore liderlerinin yine nisanda bir araya geleceği belirtilmişti.

Her iki ziyaret de —gerçekleşmeleri halinde- bir ilk olma özelliği taşıyor.

Kuzey ve Güney Koreli heyetler, nisandaki bu görüşmenin detaylarını konuşmak için 29 Mart´ta sınır hattındaki Panmunjom´da bir araya gelecek.

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —