Tarih: 03.08.2022 09:08

Pelosi´nin Tayvan ziyaretine tepki: Çin ordusu tatbikat başlattı

Facebook Twitter Linked-in

 

Çin ordusu, Pelosi´nin Tayvan ziyaretine tepki olarak tatbikat başlattı. Ordu güçleri, tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzeler kullandı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi´nin Tayvan ziyaretine başlamasının ardından büyük çaplı askeri tatbikat başlattı.

Global Times´ın haberine göre, PLA´nın Tayvan adası çevresinde başlattığı tatbikat, Pelosi´nin ziyaretine tepki olarak geldi.

PLA güçleri, adanın doğusunda başlattığı tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzeler kullandı.

Öte yandan, tatbikatta, bölgedeki hava üssünden kalkan tam teçhizatlı J-20 tipi savaş uçakları da yer aldı.

Şinhua haber ajansı ise PLA´nın 4-7 Ağustos´ta Tayvan´ı çevreleyen 6 farklı bölgede bir dizi askeri tatbikat yapacağını duyurdu.

/resimler/2022-8/3/0909476137176.jpg

NE OLMUŞTU?

Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetini taşıyan uçak Çin´in tehditlerine rağmen Tayvan´a ulaşmıştı.

Pelosi´nin açıklanan gezi programında yer almayan ziyaret, ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı da Pelosi´nin inişinin ardından ziyareti kınadığını bildirmişti.

Çin Savunma Bakanlığı, geçen hafta içinde yaptığı açıklamada, Pelosi´nin ziyaretinin gerçekleşmesi halinde askeri karşılık verebileceği uyarısında bulunmuş ve 'Pelosi Tayvan´ı ziyaret ederse Çin ordusu boş durmayacak.' ifadesini kullanmıştı.

Olası ziyaret nedeniyle ABD ve Çin ordularının Tayvan yakınlarındaki askeri hareketliliği artmıştı.

ABD donanmasının Pasifik´teki 7. filosuna bağlı görev yapan Ronald Reagan savaş gemisi, hafta başında harp filosuyla Singapur´dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi´ne doğru hareket etmişti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu donanması da hafta sonunda Tayvan Adası´nın karşı kıyısındaki Fucien ve Güney Çin Denizi kıyısındaki Guangdong eyaletlerinde tatbikatlar düzenlerken, bölgeler gemi trafiğine kapatılmıştı.

NİSANDA PLANLANAN ZİYARET İPTAL EDİLMİŞTİ

Pelosi´nin nisanda Tayvan´a yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19´a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi´nin Tayvan´ı ziyaretinin 'tek Çin' ilkesinin tanımladığı 'kırmızı çizginin aşılması' anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada´yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997´de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan´ı ziyaret etmişti.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —