Tarih: 03.06.2018 16:38

Pentagon neden Esad´ı ABD koalisyonuna karşı güç kullanmaması için uyardı?

Facebook Twitter Linked-in

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın, ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri´ne (DSG) karşı askeri seçeneğin masada olduğu açıklaması karşısında ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth F. McKenzie, Suriye´deki ABD güçleri ve müttefiklerine saldırmanın sonuçları olacağını belirtti. 

McKenzie, 'Suriye´de tüm taraflar şunu anlamalı: ABD güçlerine veya koalisyon ortaklarına saldırı kötü bir fikir' diye konuştu.

‘NE PAHASINA OLURSA OLSUN´

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma´nın Savunma Komitesi başkanı Aleksandr Şerin, ABD´nin öncülüğündeki koalisyonda görev alan askerlerin Suriye topraklarındaki varlıklarının yasal olmadığını belirtti.

Şerin, “Amerikalıların birçok ülkedeki varlığı yasal değil, onları oraya davet eden kimse olmadı. Suriye´de özel durum söz konusu, Rusya, Şam´ın resmi davetiyle bu ülkeye destek verdi. Bu ülke bizim ulusal ve jeopolitik çıkarlarımızın alanında” diye konuştu.

ABD´nin izinsiz olarak operasyon yürüttüğü ülkelere memnuniyetsiz bildirerek ya da tehdit ederek bir takım sınırları aştığını söyleyen Şerin, “ABD, egemenliklerinin artık sonu geldiğini ve Suriye´nin Rusya´nın koruması altında olduğunu anlamalı, ülkemiz her zaman üstlendiği taahhütleri yerine getirdi” ifadelerini kullandı. 

Diğer yandan Rusya Füze ve Topçu Bilimleri Akademisi´nden Konstantin Sivkov, RT´ye verdiği mülakatta ABD´nin, Suriye´nin bulunduğu bölgenin büyük stratejik önem taşıdığı için bu toprakları terk etmek istemediklerini vurguladı.

Sivkov, “Her şey yeterince basit ve şeffaf. ABD Suriye´deki tutunma noktasını ne pahasına olursa olsun korumak istiyor, zira bölgenin ABD için büyük jeopolitik önemi var. Öte yandan Suriye için ülkenin bölünmesine daha fazla dayanmak kabul edilebilir bir durum değil. Suriye´nin eylemleri kesinlikle yasal, topraklarını yabancıların işgalinden kurtarıyor. ABD ise yabancı toprakları işgal etti ve yasalara aykırı olarak orada bulunuyor. Kendilerini terörle mücadele söylemleriyle haklı çıkarmaya çalışıyorlar, fakat terörizmi şekillendiren de ta kendileri” diye konuştu.

‘AMERİKALILAR GİTMELİ´

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçenlerde RT´ye verdiği röportajda ABD´nin ‘her gün uluslararası hukuk normlarını ayaklar altına aldıklarını´ belirtti ve Suriye yönetiminin kendi topraklarını kurtarmaya hazır olduğunu vurguladı. 

Suriye lideri, “Müzakereler sonuç vermezse topraklarımızı güç kullanarak kurtarmaya devam edeceğiz. ABD´nin varlığına bakılmaksızın, önümüzde başka alternatif yok. Bu bizim toprağımız ve onu kurtarmak, bizim hakkımız ve görevimiz. Amerikalılarsa gitmeli ve bu er ya da geç olacak” ifadelerini kullandı.

Irak´ı örnek olarak gösteren Esad, ABD´nin bu ülkeye müdahalesinin felaket sonuçları olduğuna dikkat çekti. Suriye lideri, “Irak bir istisna değil, Suriye de değil. Bölgedeki halklarımızın dış müdahaleye daha fazla tahammülü yok” diye konuştu.

Batılı ülkelerin, ABD´nin öncülüğünde Suriye´deki barış sürecini ve genel durumun iyileşmesini engellemeye çalıştıklarını söyleyen Esad, ABD´nin terörist gruplara destek verdiğini de sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —