Tarih: 10.06.2020 23:00

Pentagon: Taliban hiçbir zaman ABD´yi tehdit etmedi

Facebook Twitter Linked-in

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, 19 yıldır savaştıkları Taliban´ın hiçbir zaman ABD için tehdit oluşturmadığını belirtti.

McKenzie, Washington´daki Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen video konferansta, “Taliban ABD için tehdit değil. Taliban hiçbir zaman tehdit değildi. Tehdit, Taliban´ın Afganistan´da yaşamaya ve bizi tehdit etmeye izin verdikleri. Biz IŞİD´den ve El-Kaide´den bahsediyoruz” dedi.

Taliba´ın “kesinlikle IŞİD´in dostu olmadığını” kaydeden ABD´li general, ama Taliban´ın El-Kaide ile ilişkileri değerlendirmekte zorlandığını belirterek, “Zaman gösterecek ve bunu, ne söylediğine değil ne yaptıklarına göre göreceğiz” ifadesini kullandı.

ABD, 2001´de Taliban´a karşı askeri operasyon başlatmıştı. Washington, Taliban´ı, 11 Eylül saldırısını gerçekleştiren El-Kaide üyelerini saklamakla suçlamıştı. Operasyon sonucu Afganistan´da Taliban iktidarı devrilmiş, yerine ABD´nin desteklediği politikacılar gelmişti. Taliban yeni iktidara karşı silahlı mücadele başlatmıştı.

Katar´ın arabuluculuğunda geçen Şubat ayında ABD ve Taliban ilk barış anlaşmasını imzalandı. Anlaşma, Afganistan´daki yabancı askerlerin 14 ay içinde ülkeden çekilmesini ve esir değişimiyle ilgili diyalogun başlatılmasını öngörüyor. Ama anlaşmaya rağmen ABD Başkanı Donald Trump, dün Kongre´ye ülkenin Taliban ile savaş durumunda olduğunu ve çatışmaların devam ettiğini söyledi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —