Tarih: 02.06.2018 10:26

Pentagon: Trump´ın ilk görev yılında 499 sivil öldürüldü

Facebook Twitter Linked-in

 

Pentagon´un verileri ile bağımsız kaynakların sivil kayıp rakamları arasındaki fark ise dikkati çekti. 

Pentagon´un yıllık olarak Amerikan Kongresine sunduğu ve ABD´nin denizaşırı operasyonlarında yaşanan sivil kayıplarına ilişkin raporun detayları ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump´ın başkanlık koltuğundaki ilk yılına ilişkin verilerin yer aldığı raporda, Pentagon´un 'denizaşırı operasyonlarda 499 sivilin öldürüldüğü, 169 sivilin yaralandığı' ifade edildi.

´YEMEN VE SOMALİ´DEKİ İHBARLAR GÜVENLİ DEĞİL´

Raporda, Irak ve Suriye´de IŞİD, Yemen´de Arap Yarımadası El Kaidesi, Afganistan´da ise Taliban ve IŞİD´e karşı yapılan operasyonların mercek altına alındığı belirtilirken, Yemen ve Somali´de yapılan saldırılarda sivil kayıplar olduğuna ilişkin ihbarların 'güvenli' bulunmadığı savunuldu.

Raporda ayrıca, 450´den fazla sivil kayıp ihbarına ilişkin incelemenin ise devam ettiği bildirildi.

ORTADOĞU VE AFGANİSTAN´DA SALDIRILAR ARTTI

Rapora göre, Trump´ın Beyaz Saray´daki ilk yılında ABD´nin Afganistan, Libya, Suriye, Yemen ve Somali´de saldırıları artarken, Libya´daki saldırı sayısı düştü. 2016 yılında bin 337 saldırı düzenlenen Afganistan´da geçen yıl bu sayı 4 bin 361´e çıktı. Bir önceki yıl 30 bin 743 saldırının düzenlendiği Irak ve Suriye´de ise 2017 yılında 39 bin 577 saldırı gerçekeştirildi. 

Rapor, eski Başkan Barack Obama´nın 2016 yılında çıkardığı bir başkanlık kararnamesi gereğince hazırlanıyor ve bunun her yıl 1 Mayıs´ta kamuoyuna açıklanması gerekiyor.

RAKAMLAR TARTIŞMALI

Öte yandan Pentagon´un sivil kayıp raporundaki rakamın, aynı bölgede faaliyet gösteren bağımsız sivil toplum kuruluşlarının ve ABD öncülüğündeki koalisyonun sivil kayıp rakamlarından az olması soru işaretlerine neden oldu. Özellikle bağımsız kaynaklar ile ABD´nin açıkladığı rakamlar arasındaki farkın çok büyük olması, 'ABD´nin sivil kayıp sayılarını gerçekte olduğundan daha düşük gösterdiği' yorumlarına yol açıyor. 

ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye ve Irak´ta Şubat 2017 ile Şubat 2018 arasında yaptığı operasyonlarda meydana gelen sivil kayıp sayısının 640 olması ise açıklanan 499 rakamıyla çelişiyor.

Koalisyonun aylık olarak yayımladığı raporlarda Ocak 2017´de toplam sivil kayıp sayısı 199 iken, Ocak 2018 raporunda bu rakamın 841´e yükseldiği görülüyor. En son dün açıklanan koalisyon raporunda ise sivil kayıplarının Nisan 2018 itibarıyla toplam 892´ye çıktığı belirtiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —