• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Peskov: İnsani molaların artırılması, teröristlerin eylemlerine bağlı

Peskov: İnsani molaların artırılması, teröristlerin eylemlerine bağlı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye´nin başkenti Şam kırsalındaki Doğu Guta´da verilen insani molaları artırmanın terör örgütlerinin eylemlerine bağlı olacağını söyledi.

 

Peskov, bugünkü basın toplantısında, Doğu Guta´daki insani molaların ´zaman olarak uzatılması´nın mümkün olup olmadığı sorusuna, 'Bu, terör örgütlerinin nasıl hareket edeceğine bağlı. Bu, teröristlerin saldırılara ve provokasyonlara devam edip etmeyeceğine bağlı' yanıtını verdi. 

Rusya´nın BM Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) Doğu Guta´ya ilişkin insani ateşkes kararını hayata geçirmek için yoğun çalışma yürüteceğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in öncülük ettiği insani mola kararının Moskova´nın yaklaşımını gösterdiğini kaydeden Peskov, 'Rusya, tutumunu koruyarak BM´nin aldığı kararı uygulamak için yoğun bir çalışma yürütecek ancak diğer ülkelerin Doğu Guta´da gizlenen ve buradaki sivilleri esir tutan teröristlerin yaptığı zulmü ve provokasyonları görmezden gelmesi endişe verici' dedi.

GEÇEN YIL HALEP´TEKİ MİLİTANLARIN ÇIKARILMASI İÇİN DE YAPILMIŞTI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu dünkü açıklamasında, Doğu Guta´da yerel  saatle sabah 9.00 ile öğleden 14.00 arasında (TSİ 10.00-15.00) ´insani mola´ uygulanacağını söylemişti. ´İnsani mola´ olarak isimlendirilen bu aralıkta Suriye ordusu buradaki tüm operasyonlarını durduracak.
Buna benzer bir uygulama geçen yıl militanların Halep´ten çıkarılması için de yapılmıştı. 

Rusya, Türkiye ve İran´ın garantörü olduğu Astana süreci kapsamında oluşturulan dört gerilimi azaltma bölgesinden birinin içinde yer alan Doğu Guta, 2012´den beri İslamcı silahlı grupların denetiminde.

KARAR IŞİD, EL KAİDE VE NUSRA´YA YÖNELİK OPERASYONLARI KAPSAMIYOR

Doğu Guta´da ´insani mola´ uygulanmasıysa, burada insani durumun kötüye gitmesi ve BM Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) cumartesi gecesi Suriye genelinde ateşkes ilan edilmesi çağrısı yapılan 2401 sayılı kararı oybirliği ile kabul edilmesini izliyor. Söz konusu kararda, Suriye genelinde 1 ay sürecek bir ateşkes için çağrı yapılırken, söz konusu karar IŞİD, El Kaide, El Nusra Cephesi ve bu örgütlerle işbirliği yapan diğer gruplara yönelik operasyonları dışarıda bırakıyor. Fakat ´insani molalar´ sırasında, sivillerin tahliye edilebilmesi için terörist örgütler ve onlarla işbirliği yapan gruplara yönelik operasyonlar da durdurulacak.


16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor