• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Pisidya Kentlerinde Masalsı Bir Gezi

Pisidya Kentlerinde Masalsı Bir Gezi

Anadolu´nun güneyinde, ku­zey ve batısında Frigya, güneybatısında Likya, güneyinde Pamfilya, doğusunda Likaonya´yla çevrili Pisidya antik böl­gesinde, ormanlar arasında gizlenmiş antik kentler, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsünün (A?

 

 Antalya Son Haber Gazetesi

Anadolu´nun güneyinde, ku­zey ve batısında Frigya, güneybatısında Likya, güneyinde Pamfilya, doğusunda Likaonya´yla çevrili Pisidya antik böl­gesinde, ormanlar arasında gizlenmiş antik kentler, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsünün (AİAE) projesiyle birbi­rine bağlanıyor.

İlk ayağı 250 kilomet­relik rota, ziyaretçilerine masalsı bir gezi deneyimi sunuyor. 1947 yılında Ankara´da kurulan İn­giliz Arkeoloji Enstitüsünün ‘Kültürel Miras Yönetimi Projesi´, 2013 yılında başladı. Türkiye´de kültürel miras yö­netimini hem teorik açıdan inceleme­yi, hem de pratiğe dökmeyi amaçlayan proje, İngiltere´deki Headley Trust Vakfı ve bireysel sponsorlar tarafından destekleniyor. Bu kapsamda projenin uygulama alanlarından biri olarak günümüzde Isparta, Burdur ve Kuzey Antalya´nın sınırları içinde yer alan Antik Pisidya bölgesi seçildi. ‘Antik Pisidya Bölgesi Arkeolojik ve Eko-Turizmin Geliş­tirilmesi Projesi´nin amacı, alandaki arkeolojik mirasın bölge halkına sos­yo-ekonomik faydalar sağlamak ama­cıyla kullanılması için bir yol haritası belirlemek olarak saptandı.

Burdur, Eğirdir ve Beyşehir göl­lerinden Antalya Körfezi´ne uzanan bu alan arkeolojik açıdan oldukça zengin olmasına rağmen yeterince tanınmıyor. Bölgede pek çok arkeo­lojik alan yer alıyor. Bunlardan en ün­lüsü Belçika KU Leuven Üniversitesi tarafından 25 yıldır araştırılan Saga­lassos Antik Kenti. Sagalassos dışında Termessos, Pisidya Antioch, Kremna, Adada, Selge, Pednelissos, Amblada, Anabura, Tymriada, Ariassos, Pityas­sus, Tarbassus, Cretepolis, Panemo­teichos, Kodrula, Prostanna, Andeda, Ceraitai, Comama, Seleuceia Sidera, Pogla, Melli, Sandalion, Etenna, Sia, Gökbel, Kapılıtaş, Hyia, Colbasa ve Döşeme Boğazı bilinen Pisidya yer­leşimleri. AİAE´nün kültürel miras yönetimi projesi ise Güney Pisidya kentleri Pednelissos, Melli, Sia, Arias­sos, Cremna, Selge ve Döşeme Boğazı üzerine yoğunlaştı. (Antalya Son Haber Gazetesi-01.07.2016)



22.5° / 14.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor