Tarih: 17.12.2014 16:36

Piyasalar kritik Fed kararını bekliyor

Facebook Twitter Linked-in

Fed`in politika faizini yüzde 0 ile 0,25 aralığında korumasına kesin gözüyle bakılıyor. Yatırımcıların asıl dikkat edeceği konu ise karar metninde 'faizler kayda değer bir süre düşük seviyede tutulacak' cümlesinden `kayda değer bir süre` ifadesinin çıkarılıp çıkarılmayacağı.

Fed `sözle yönlendirme` stratejisi ile yaptığı açıklamalarda para politikasının gidişatına dair ipuçları veriyor ve yatırımcıların da buna göre hareket etmesini sağlıyor.

Genel kanı `kayda değer bir süre` ibaresinin çıkarılması halinde Fed`in faiz adımına bir adım daha yaklaştığı algısının oluşacağı ve faiz artırımının da 2015`in ortalarında gelmesinin kesinleşeceği yönünde.

Barclays Capital, karar öncesinde yatırımcılara gönderdiği piyasa değerlendirmesinde 'Fed`in `kayda değer bir süre` ifadesini açıklamadan çıkarmasını bekliyoruz. Veriler ekonomideki toparlanmayı destekler nitelikte geliyor. Ayrıca Fed`İn büyüme beklentilerinin de yukarı yönde revize edildiğini görebiliriz' dedi.

Kararın bugün TSİ 21.00`de açıklanmasının ardından Fed Başkanı Janet Yellen da 21.30`da basın toplantısı düzenleyecek.

Gelişen ülkeler izlemede

Fed`in kararı ABD ekonomisi kadar gelişen ülkelere sermaye akımlarını da yakından ilgilendiriyor.

Piyasalarda oluşan `ABD`nin faiz artırımına yaklaşıyor` algısı son haftalarda gelişen ülkelerden fon çıkışları yaşanmasını destekleyen bir gelişme olmuştu.

ABD`de faizlerin yükselmeye başlaması durumunda yatırımcıların daha risksiz olan Wall Street`te yükselen getirilere yöneleceği ve gelişen piyasalardan fon çıkışı yaşanacağı yorumları yapılıyor.

Rusya`daki Ruble sorunlarıyla son günlerde risk algısının yükseldiği Türkiye gibi gelişen piyasalar için Fed`den gelebilecek yeni bir parasal sıkılaşma sinyalinin para birimleri üzerindeki baskıyı daha da artırabileceği de vurgulanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —