• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Polonya Cumhurbaşkanı 50 yıl önce ülkeden kovulan binlerce Yahudi´den af diledi

Polonya Cumhurbaşkanı 50 yıl önce ülkeden kovulan binlerce Yahudi´den af diledi

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda 50 yıl önce ülkeden kovulan 13.000 Polonyalı Yahudi´den af diledi. Duda binlerce Yahudinin ülkeden kovulmasında kendi kuşağının sorumluluğu bulunmadığını ve onların özür dilemelerine gerek olmadığ?

 

1968´deki öğrenci protestolarının merkezi olan Varşova Üniversitesi´nde konuşan Duda 'Kovulanların affını dilemek istiyorum. Polonya benim ağzım vasıtasıyla onların affını istiyor, (olayların) unutulmasına razı olmalarını istiyor, bugün onların Polonya´da olmamalarından dolayı Polonya´nın üzgün olduğunu kabul etmeye razı olmalarını istiyor' dedi. 

´BU UTANÇ VERİCİ EYLEM İÇİN POLONYA CUMHURİYETİ VE POLONYALILARI AFFEDİN´

Duda konuşması sırasında ' Bugünün özgür ve bağımsız Polonya´sında benim kuşağım bundan sorumlu değil ve özür dilemelerine gerek yok. Ancak lütfen o dönem Polonya´sının gerçekleştirdiği bu utanç verici eylem için Polonya Cumhuriyeti´ni ve Polonyalıları affedin' ifadelerini kullandı.

1968´de Polonya´daki Sovyetler Birliği destekli komünist yönetim, kendisine karşı yapılan kitlesel öğrenci gösterilerine misilleme olarak Yahudileri partiden ve ülkeden kovma kararı almıştı.

Ülkeden mallarına el koyularak kovulan 13.000 Yahudi arasında Soykırım´dan (Holokost) kurtulanlar, sosyolog Zygmunt Bauman gibi önde gelen Yahudi entelektüeller ve filozof Leszek Kolakowski gibi Yahudi olmayan muhalifler de bulunuyordu. 

HOLOKOST YASASI POLONYA İLE İSRAİL´İN ARASINI AÇMIŞTI

Duda´nın özrü Varşova´nın tartışmalı yeni Holokost yasasını yürürlüğe sokması nedeniyle İsrail ile ilişkilerin kötü olduğu bir dönemde yaşandı. 

´Yahudi soykırımında Polonyalıların Nazilerle suç ortaklığı yaptığı suçlamasını yasaklayan´ yasayı Duda, Meclis´te kabul edilmesinin ardından onaylamıştı

Söz konusu yasa Polonya´yı bu eylemle  suçlayanlara para cezası ya da 3 yıla kadar hapis cezası getiriyor.

Duda´yı konuşması sırasında ellerinde beyaz güllerle protesto eden yüzlerce hükümet muhalifi ise ´Rezalet´, ´Yalancı´, ´Kampüsten defol´ sloganları attı.

Muhalifler iktidardaki sağcı ´Hukuk ve Adalet´ (PiS) hükümetinin 2015´te iktidara gelmesinden bu yana uyguladığı politikaları eleştiriyor.

Muhalifler özellikle güçler ayrılığını tehdit ettiğini savundukları çok sayıdaki yargısal düzenlemeye tepki gösteriyor. 



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor