• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Pompeo: İsrail´in sunduğu belgeler İran´ın ´gizli nükleer programı´ olduğunu kanıtlıyor

Pompeo: İsrail´in sunduğu belgeler İran´ın ´gizli nükleer programı´ olduğunu kanıtlıyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu´nun İran´ın gizli bir nükleer programa sahip olduğu iddiasıyla kamuoyuna sunduğu belgelerin gerçek olduğu iddiasında bulundu.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Pompeo imzalı açıklamada Netanyahu tarafından sunulan belgelerin, İran´ın uluslararası dengeleri tehdit eden gizli bir nükleer programa sahip olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. 

Tahran´ın çok miktarda materyali 'bir niyetle' stokladığını ve Amad kod adlı gizli projesiyle ilgili evrakları ´bir sebeple´ sakladığını iddia eden açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'İran uzun yıllar ısrarla dünya kamuoyuna nükleer programının barışçıl olduğunu söyledi. İsrail´in ortaya koyduğu İran´ın içinden belgeler, rejimin doğruyu söylemedeğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde gösterdi. İran belgelerinin çoğunu şahsen inceledim. Nükleer silahları önleme ve istihbarat yetkililerimiz onbinlerce sayfalık belgeleri inceledi ve Farsça´dan çevirdi. Bu analitik çalışma aylarca sürecek. Belgelerin gerçek olduğunu tahakkuk ediyoruz.'

´AVRUPALI MÜTTEFİKLERİMİZİ BİLGİLENDİRECEĞİM´

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın bir hata olduğunu söyleyen Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump´ın 12 Mayıs´ta İran ile anlaşmanın yeniden düzenlenmesi yönündeki kararını açıklayacağını belirterek, o tarihe kadar ABD´nin Avrupalı ve diğer ülkelerden müttefiklerini elde ettikleri bulgular ve 'İran´ın sistematik sahtekarlığı' konusunda bilgilendireceğini belirtti. 

Ürdün dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Pompeo, ABD´nin İran ile yapılan nükleer anlaşmayı 'düzenleyeceğini' söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı, Ürdün´de Japon mevkidaşı ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşmüştü.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, İran´ın nükleer anlaşmaya rağmen gizli nükleer silah programının bulunduğunu, buna dair ellerinde kanıt olduğunu iddia etmişti.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor