Tarih: 23.05.2018 15:43

Pompeo´dan ´Kuzey Kore nükleer silahları bıraksın, Amerikan yaşam biçimini biz göndeririz´ mesajı

Facebook Twitter Linked-in

 

Beyaz Saray´ın ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında planlanan zirve için üç hafta öncesinden hatıra parası yayımlamasına rağmen karşılıklı gerilimin yeniden yükselmesiyle zirvenin yapılıp yapılamayacağı soru işareti. 

´ZİRVEYE TÜMÜYLE HAZIRIZ´

Trump´ın zirvenin ertelenebileceğinden söz etmesinin ardından, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bakanlığının zirve hazırlıklarını devam ettirdiğini söyledi.

Nisandan beri iki kez Pyongyang´a giderek Kim ile görüşmüş olan Pompeo, gazetecilere ´´Hem bizim ekibimiz hem de Beyaz Saray zirvenin 12 Haziran´da düzenlenmesi durumu için hazırlıklarına devam ediyor. Biz hiçbir şey değişmemiş şekilde göreve tümüyle hazırız´´ dedi. Ancak zirvenin gerçekleşmesi ihtimaliyle ilgili tahminde bulunmayı reddetti.

´AMERİKAN YATIRIMLARI VE TEKNOLOJİSİNDEN FAYDALANABİLECEK´ 

´´Kuzey Kore´nin tümüyle nükleer silahlardan arındırılmasını sağlamaya ve Kuzey Kore rejiminin artık dünyayı tehdit edemeyeceği şartların yaratılmasına bağlıyız´´ vurgusu yapan Pompeo, ABD´nin geleneksel havuç-sopa diplomasisi torbasından havucu çıkardı.

Kuzey Kore´nin nükleer silahlardan tümüyle vazgeçmesi durumunda Amerikan yatırımlarından ve teknolojisinden faydalanacağını vaat eden ABD Dışişleri Bakanı, bu konuyu genel bir çerçeve içinde Kim´le görüştüğünü belirtti.

´HAYATI İYİLEŞTİRECEK PEK ÇOK ŞEYİ TEMİN ETMEYİ BECEREBİLİRİZ´

Pompeo ´´Nükleer silahların tam tasfiyesini sağlarsak, Amerika, Kuzey Kore halkı için yaşamı daha iyileştirecek pek çok şeyi onlara temin etmeyi oldukça becerebilecek´´ ifadelerini kullandı.

Öncesinde, aralarındaki anlaşmayı ihlal ederek ABD ile ortak tatbikat düzenlediği gerekçesiyle Güney Kore ile görüşmeleri erteleyen Kuzey Kore, ABD´nin nükleer silahların bırakılmasına yönelik ´tek taraflı´ taleplerde bulunduğunu ifade etmiş, Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´un Kuzey Kore için Libya senaryosu tehditlerine tepki göstermişti.

Bunun üzerine Trump, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yaptığı görüşmenin ardından, Kuzey Kore ile zirvenin Kim´in gelecek günlerde atacağı adımlara bağlı olarak ertelenebileceğini söylemişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —