Tarih: 25.11.2016 14:39

Poroşenko: ‘ABD´nin Ukrayna´ya Desteği Sürecek´

Facebook Twitter Linked-in

 

Brüksel´de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ABD´de başkan seçilen Donald Trump´la yaptığı telefon görüşmesinin içeriğiyle ilgili ayrıntıları paylaştı. Poroşenko, Trump´ın görüşmede, “Rusya´nın saldırganlığını ve Kırım´ı yasadışı biçimde ilhak etmesini” gündeme getirdiğini belirtti.

Trump´ın Rusya ile ilişkileri güçlendirme çabası gösterirken Ukrayna´ya desteğini azaltabileceği yönündeki endişelerin sorulması üzerine Poroşenko, “(Amerika´daki) İki partinin de savunduğu destekte herhangi bir ciddi değişikliğin olmasını beklemiyoruz” dedi.

Telefon görüşmesinde Trump´a Ukrayna´nın doğusu ve Kırım´daki durumla ilgili son bilgileri detaylı olarak aktardığını ifade eden Poroşenko, “Başkan seçilen Trump tarafından, Rusya´nın saldırganlığı ve Kırım´ın yasadışı ilhakı meselelerinin gündeme getirildiğini teyit edebilirim” diye konuştu.

Donald Trump´ın seçim kampanyası sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´i öven bazı sözleri, Cumhuriyetçi adayın başkan seçilmesi halinde Ukrayna´nın pahasına Rusya ile ilişkileri geliştirmeye yöneleceği yönünde kimi çevrelerde endişeler uyandırmıştı.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere´de Oxford Üniversitesi´nde yaptığı açıklamada, geçen haftaki telefon görüşmelerinde Trump´ın NATO´ya “güçlü desteğini” dile getirdiğini kaydetti.

Trump yine seçim kampanyası sırasında, Amerika´nın NATO´daki konumunu “yeniden düşünmesi” gerektiğini söylemişti. Amerika´nın ittifakın masraflarını olması gerekenden “çok daha fazla” sırtladığını savunan Trump, NATO´nun “modasının geçmiş olabileceğini” de belirtmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —