Tarih: 03.03.2022 17:07

Prof. Dr. Erhan Afyoncu: Kiev´i Hazar Türkleri inşa etti

Facebook Twitter Linked-in

 

Vladimir Putin, Ukrayna´nın aslında Rusya´nın tarihsel bir parçası olduğunu iddia etti. Rus lider, Ukrayna halkının aslen Rus olmasına rağmen batılı devletlerin etkisi altında kaldığını ve Ukrayna´nın Rusya´dan koptuğunu söyledi. Peki, bu iddia gerçekten doğru mu? Yoksa tarihin tozlu sayfaları Putin´in iddialarının yanlış olduğunu mu söylüyor? Sizler için derledik.

Sessizliğin yerini bombalara ve saldırılara bıraktığı Ukrayna´da Rus güçlerinin operasyonları devam ediyor. Gerek başkent Kiev, gerekse Ukrayna´nın diğer bölgelerinde saldırıdan etkilenen halk tahliye ediliyor. Milyonların tepkisini çeken bu operasyonlarsa, Rusya lideri Vladimir Putin´in meydan okumasıyla başladı.

'RUSYA´NIN YAPISINI ŞEKİLLENDİREN UKRAYNALILARDIR'

Putin dünyanın gözü ve kulağıyla takip ettiği o açıklama sırasında tarihi bir iddia da ortaya attı. Rus lider, Ukrayna´nın Rusya´nın tarihsel bir parçası olduğunu ifade etti Peki, Vladimir Putin´in iddiaları doğru mu? Ukrayna Rusya´nın tarihsel bir parçası mı? Yoksa gerçek bambaşka mı? Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, 'Avrupa üç milletten oluşur. Cermenler, Latinler ve Slavlar. Ruslar da Ukraynalılar, Balkanlardaki Sırplar ve diğer grupların çoğu da Slav kökenlidir. Yani bunlar akraba kavimler. Fakat buradaki önemli hadise şu; o günkü Rusya´nın yapısını şekillendiren millet aslında Ruslar değil Ukraynalılardır. ilk defa devleti kuran Kiev Knezliğiydi. Ardından Hristiyanlığı kabul eden, Ortodoksluğu hatta kabul eden ve bunu bütün Doğu Slavlarının üstüne yayan Ukraynalılar olmuştur. Ukraynalılar Moğol istilasına, Moğol işgaline kadar o bölgenin hakim devletiydi Kiev Knezliği. Ruslar o dönemde daha geri plandaydı' dedi.

Rus isminin Slav kabilelerine yayılmasının da Ukrayna sayesinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca Ukrayna´nın atası olarak bilinen Kiev Knezliğinin geçmişinin Rusya´nın temellerinin dayandığı Moskova Knezliğinden daha eskilere dayandığı da tarih kitaplarında yer alıyor. Prof. Dr. Erhan Afyoncu, 'Rus ismi de Ukrayna sebebiyle bütün Slav kabilelerine yayılmıştır. Yani aslında bugün Rusya-Ukrayna diye ayırdığımız milletler de Rus ismi. Aslında başlangıçta Ukrayna üzerinden diğer Slav kabilelerine geçiyor. Bunlar akraba kabileler. Tabii zaman içinde ayrıma uğruyorlar' diye konuştu.

Ayrıca Ukrayna´nın atası olarak bilinen Kiev Knezliğinin geçmişinin Rusya´nın temellerinin dayandığı Moskova Knezliğinden daha eskilere dayandığı da tarih kitaplarında yer alıyor. Prof. Dr. Erhan Afyoncu, 'Kiev Knezliği daha eski yani Moğollar o bölgeyi işgal edene kadar, o bölgeye hakim grup Kiev Knezliği. Moğol işgalinden sonra parçalanmıştır. Ondan sonra Vladimir-Suzdal Knezliği ön plana çıkmıştır. Fakat işin ilginç tarafı bölgedeki Tatarların desteğini alan Moskova yükselecektir daha sonra. Yani 12. asırdan sonra Moskova ön plana çıkacaktır. Moskova´nın aslında o kadar kuvvetli bir yapısı yok o dönemde yani o daha Kievlere göre vesairelere göre küçük bir Knezlik. Fakat zaman içinde Tatarların da desteğiyle büyüyecektir' ifadelerini kullandı.

Ve tarih kitaplarına göre Moskova Knezliğinin yükselişi 16. yüzyıldan sonra hız kazanıyor. Prof. Dr. Erhan Afyoncu, '16. yüzyıldan sonra da Çar unvanını da alarak bölgedeki bütün Slav kabilelerinin üzerinde bir devlet olacaktır' dedi.

'KİEV´İ HAZAR TÜRKLERİ İNŞA ETTİ'

Verilere bakıldığında gerçekler Rus lider Putin´in iddialarının aksini söylüyor. Ukraynalıların ataları olan Kiev Knezliğinin Rusya´nın öncüsü olan Moskova Knezliği´nden daha eski bir devlet olduğu ortaya çıkıyor. Yani başka bir deyişle Ukrayna´nın Rusya´nın içinden değil, Rusya´nın Ukrayna´nın içinden doğduğu görülüyor.

Tarih kitaplarına bakıldığındaysa şu anda Ukrayna´nın başkenti olan Kiev için de bambaşka bir iddia daha ortaya atılıyor. O da Kiev´in Hazar Türkleri tarafından inşa edildiği. Prof. Dr. Erhan Afyoncu, 'Biz değiliz, bir Yahudi tarihçi söylüyor. Julius Bruzkus eski Kiev´in Türk Hazar menşei isimli makalesi var. Bu rahmetli Halil İnalcık tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Halil Hoca´nın çevirdiği bir makaledir. O bölgede eski Hazarca´da bunun incelemesinde 'Alçak yerleşme alanı kıyı ev manasına gelir. Aynı zamanda bölgedeki Kiev´in eski yerleşim yerlerinden biri olan Sambat´ta yüksek yer manasına gelen Hazarca bir kelimedir' dedi.

TEK BENZERLİK ŞEHİR İSMİYLE DE SINIRLI DEĞİL

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, 'Nitekim bölgedeki eski kroniklere bakıldığı zaman kroniklerde Hazarlarla bağlantısını söylüyor ve Kiy, Koy, Kay varyantlı bir Türk kabilesi tarafından Kiev´in kurulduğu söyleniyor. Hatta işin ilginç tarafı şu; daha sonra Hazarların paralı askerleri olan Varegler gelip bölgede Kiev Knezliğini kurduğu zaman bunların Kağan unvanı taşıdığını da biliyoruz' diye konuştu.

PEKİ, KİEV´DEKİ HAZAR TÜRKLERİNİN ETKİNLİĞİ NE ZAMAN VE NASIL AZALDI?

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, 'O bölgedeki mücadeleyi Türklerin kaybetmesinden sonra, çünkü Altın Orda Devleti yıkıldı, ardından Kırım Hanlıkları kuruldu. 16. yüzyılda Rus çarlığının yükselmesiyle birlikte Ruslar işgal ettiler. 18. yüzyılda Kırım´ı işgal ettiler. Bu bölgelerdeki Türk hakimiyeti Osmanlı´yla bir süre devam etse de sonunda Osmanlılar kaybettiler ve bunun üzerine bölge Rusya´nın eline geçti' ifadelerini kullandı.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —