Tarih: 22.04.2021 09:25

Prof. Dr. Levent Kurnaz´dan 2050 uyarısı: İnsanlar sıcaktan ölebilir

Facebook Twitter Linked-in

 

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliğini durduracak güçlü adımlar atılmazsa Türkiye´nin 2050´ye doğru karşılaşması olası tehlikeleri Meclis´te anlattı.

Meclis İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu´na sunum yapan Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye´nin 2050 yılında büyük kuraklık yaşayacağını belirtti.

Hürriyet´ten Bülent Sarıoğlu´nun haberine göre Kurnaz, şunları söyledi:

´İstanbul 45 dereceyi görecek´

Sıcaklıklar ortalama 5 derece artacak olursa 30 yıl sonra İstanbul´da en yüksek sıcaklık 45 dereceye çıkacak. Hastaneler hazır mı? Bu kadar insan sapır sapır o sıcakta ölmeye başladığında hazır olacak mıyız buna? Bu sıcak öldürür mü insanı? Bu sıcaklığa ‘ıslak termometre 35 derece´ deniyor. Islak termometre 35 olursa hava sıcakmış, serinmiş yok, ölüyorsunuz; bu kadar basit.

´Çukurova kuruyacak´

30 senede nerede kuraklık olacak? Çukurova´da. Yani Çukurova´da tarım yapamayacağız. Ege´nin batısında korkunç kuraklık olacak.

´Malatya´da kayısı kalmayacak´

Sivas´ta, Malatya´da kuraklık olacak. Kayısı yok. Hazır mıyız buna? Bir de orta göbeğinde yaşadığımız hastalıklar var. İki sene önce İstanbul´da 4 Batı Nil virüsü vakası görüldü. Niye? Çünkü ticaret yapıyoruz. Afrika ticarette en çok Türkiye´ye güveniyormuş; çok güzel bir şey, gurur duyduk ama eşittir bu sivrisinekler de gelecek bize. Eskiden bu sivrisineklerin gelmesi seneler sürüyordu, şimdi bir konteynerin içine kaçan bir sivrisinek 6 saat sonra İstanbul´da.

´Konya´da tarım bitebilir´

Konya Ovası´nda en az 90 bin tane su kuyusu var ve devlet bunlardan 25 bininden ne kadar su çekildiğini biliyor. Konya Ovası Projesi Başkanı iki hafta önce diyor ki: ‘Yer yer yer altı suyu 22 metre düşüyor senede.´ Senede 22 metre yeraltı suyu düşerken Konya Ovası´nda sulamalı tarım yapamazsınız.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —