• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Prof. Müftüoğlu: Son bilimsel verilere bakılırsa Favipiravir´i boşuna yuttuğumuz anlaşılıyor

Prof. Müftüoğlu: Son bilimsel verilere bakılırsa Favipiravir´i boşuna yuttuğumuz anlaşılıyor

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yapılan yeni bir araştırmanın ´Favipiravir´i boşuna yuttuğumuzu´ gösterdiğini belirterek, 'Görünen o ki Sağlık Bakanlığı ve Kovid-19 Bilim Kurulu´muz daha fazla beklemeden, bu ilacın kullanımıyla ilgili

 

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yapılan yeni bir araştırmanın ´Favipiravir´i boşuna yuttuğumuzu´ gösterdiğini belirterek, 'Görünen o ki Sağlık Bakanlığı ve Kovid-19 Bilim Kurulu´muz daha fazla beklemeden, bu ilacın kullanımıyla ilgili net bir karara süratle varmak zorunda' dedi.

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında, Kovid-19 tedavisi için kullanılan Favipiravir ilacının etkinliğini ele aldı.

Kanada merkezli biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics şirketinin gerçekleştirdiği PRESECO çalışmasında, Favipiravir´in Kovid-19´a karşı etkili olmadığının ortaya çıkmasına işaret eden Müftüoğlu, 'Son bilimsel verilere bakılırsa Favipiravir´i boşuna yuttuğumuz anlaşılıyor' ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı´nın ve Koronavirüs Bilim Kurulu´nun ilaç hakkında en kısa zamanda net bir karara varması gerektiğini vurgulayan Müftüoğlu, şu ifadeleri kullandı:

'Favipiravir, salgının başından bu yana COVID-19 hastalarına hatta hastalık belirtisi göstermeseler bile PCR testi pozitif çıkanlara önerilen antiviral bir ilaç.

Aslında daha en başta bile etkinliği konusunda hepimizin -herkesin-ciddi kuşkuları vardı. Ama biraz da “Elde başka çare yok” diye düşünülerek “Belki biraz faydası olur” umuduyla öneriliyordu.

Ne var ki yeni bir çalışma-FAZ 3 PRESECO çalışması- Favipiravir´in etkinliğinin neredeyse 0 noktasında olduğunu net ve açık olarak gösterdi.

Bizde de Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi hocalarımızdan bazıları (mesela Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz) bu yeni araştırmanın sonuçlarına dayanarak, “Favipiravir´in bundan sonraki kullanımı konusunda” tereddütlerini açıkladılar.

Görünen o ki Sağlık Bakanlığı ve COVID-19 Bilim Kurulu´muz daha fazla beklemeden, bu ilacın kullanımıyla ilgili net bir karara süratle varmak zorunda.'

 

 



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor