Puigdemont: Katalonya bağımsız bir devlet olma hakkı kazandı

Puigdemont: Katalonya bağımsız bir devlet olma hakkı kazandı

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya polisinin sert müdahalesine rağmen gerçekleşen bağımsızlık referandumunun ardından konuştu. Puigdemont, 'Bugün Katalonya vatandaşları olarak cumhuriyet yönetimi şeklinde bağ?

 

 
Katalonya´da Madrid´in tüm engellemelerine ve oy verme noktalarında İspanyol jandarmasının şiddet kullanımına rağmen gerçekleşen bağımsızlık referandumunun ardından, Barselona´daki başkanlık konutunda yaptığı açıklamada Puigdemont, Katalaonya´nın ´bağımsız bir devlet olma hakkı kazandığını´ söyledi. 

´EGEMENLİĞİMİZİN BİLEK GÜREŞİNİ KAZANDIK´

´Bu umut ve acı gününde, Katalonya vatandaşları cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız bir devlet olma hakkını kazandı' diyen Puigdemont 'Egemenliğimizin bilek güreşini kazandık' ifadesini kullandı.

Referandumun sonuçlarının gelecek günlerde Katalonya parlamentosuna sunulacağını belirten Katalan lider ´tek taraflı bağımsızlık ilanına´ atıfta bulunarak referandumdan ´evet´ sonucunun çıkması halinde Katalonya parlamentosunda kabul edilen yasalar gereği adımların atılacağını söyledi.

Puigdemont daha önce tek taraflı bağımsızlık ilanında bulunabileceklerini belirtmişti.

´KATALANLARIN ARZULARINA SAYGI GÖSTERMEYE YARAYACAK DİYALOG ÇAĞRILARINA AÇIK OLMALIYIZ´

Avrupa Birliği´ne (AB) ´başka yöne bakmamaları´ uyarsında  bulunan Puigdemont, 'Katalonya, artık bir iç mesele değil, bir Avrupa meselesi. Avrupa´nın saygısını kazandık. Şu andan itibaren yürümemiz gereken yolu birlikte, yurtseverlikle ve barışla yapmalıyız. Katalanların arzularına saygı göstermeye yarayacak diyalog çağrılarına açık olmalıyız' şeklinde konuştu.

İspanya ulusal polisi ve jandarmasının sert müdahalesine de değinen Puigdemont 'İspanyol hükümeti, Katalonya ile ilişkilerinde bugün utanç verici bir sayfa yazdı. Maalesef bu ilk değil' ifadelerini kullandı.

Katalonya hükümet üyelerini de yanına alarak konuşan Puigdemont´un sözleri Barselona´daki Katalonya Meydanı´nda toplanan bağımsızlık yanlıları tarafından yoğun şekilde alkışlandı.

KATILIM YÜZDE 42.3 OLARAK AÇIKLANDI

Katalan hükümeti referanduma katılımın yüzde 42.3 olduğunu, 5.3 milyon kayıtlı seçmenden yaklaşık 2.26 milyonunun oy kullandığını açıkladı. 

Buna göre oy veren seçmenlerin yüzde 90´ı bağımsızlık lehinde oyunu kullandı.

Katalan hükümeti sözcüsü ayrıca İspanyol güvenlik güçlerinin oy verme noktalarını kapatması ve bazı oy sandıklarına el koyması nedeniyle 750.000´den fazla oyun da sayılamadığını vurguladı.

© REUTERS/ SUSANA VERA
Katalanlara müdahale eden İspanya polisi ve jandarması

844 KİŞİYE TIBBİ MÜDAHALE YAPILDI, 33 POLİS YARALANDI

Kataln yetkililer dün polis müdahalesi sonucu 92 kişinin yaralandığını, toplada 844 kişiye tıbbi müdahale yapıldığını duyurmuştu. 

İspnaya İçişleri Bakanlığı da 33 polisin yaralandığını açıklamıştı.

Referandumun ardından dün akşam açıklama yapan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy polis müdahalesini savunmuş ve devletin ´kesin ve berrak´ bir yanıt verdiğini söylemişti.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading