Tarih: 27.07.2017 16:25

Putin, Bağdat´ın endişelerini giderdi mi?

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el Maliki´yi dün St. Petersburg´da kabul etti. İkili görüşmeyi değerlendiren uzmanlar, IKBY´nin önümüzdeki sonbaharda Bağdat´tan bağımsızlığını ilan etmeye hazırlandığını hatırlatarak, Rusya´nın Türkiye, İran ve Suriye´nin katılımıyla yeni bir bölgesel çatışmayı önleyecek tedbirleri alması gerektiğine dikkat çekti. 

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (RİSİ) Başkan Danışmanı ve Ortadoğu uzmanı Yelena Suponina, Maliki´nin resmen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olsa da aslında Bağdat´ın en otoriter temsilcilerinden biri olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Maliki 3 yıl önce başbakanlık görevini bıraksa da Irak´taki etkisini korudu. O aslında İran ile ilişkileri bulunan Irak´ın Şii çevrelerini temsil ediyor.”

Maliki´nin Irak Başbakanı olduğu 2006-2014 döneminde Rusya ile askeri alanda birçok kontrat imzalandığına dikkat çeken Suponina, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısının Rusya ile bu süreci devam ettirmek istediğinin açıkça görüldüğünü kaydetti.

´ERBİL KONUYU TEK TARAFLI OLARAK ÇÖZMEYE KARARLI´

Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Medeniyetler Partnerliği Merkezi Direktörü Veniamin Popov, Rusya ile Irak arasında çok sayıda T-90 tankının sevkiyatına ilişkin anlaşma hazırlandığını belirtti. Popov, “Kürtlere yapılabilecek herhangi bir silah sevkiyatı, Türkiye, İran, Irak ve Suriye tarafından olumsuz tepki ile karşılanacak. Durum, IKBY yönetiminin 25 Eylül´de Bağdat´tan bağımsızlık olma konusunda referandum planlamış olması, durumu daha gerginleştiriyor. Referandum kararı federal hükümet olmadan alındı ve Erbil, konuyu tek taraflı olarak çözmeye kararlı görünüyor” diye konuştu. 

Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el Maliki, daha önce Sputnik´e verdiği mülakatta bağımsızlık referandumu gerçekleştirilse bile IKBY´nin bağımsız olamayacağını belirtmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —