• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Putin: BRICS ülkeleri, baskı politikalarına karşı uluslararası hukuktan yana

Putin: BRICS ülkeleri, baskı politikalarına karşı uluslararası hukuktan yana

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptırımlar gibi silahların kullanıldığı zorlayıcı baskı politikalarına tüm BRICS ülkelerinin karşı olduğuna ve uluslararası hukukun temel ilkelerinin her zaman üstün tutulduğuna vurgu yaptı

 

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan 17. Rusya-Hindistan Zirvesi ve BRICS Zirvesi için çıkacağı Hindistan ziyareti öncesinde Sputnik ve Hint-Asya Haber Servisi´ne (IANS) röportaj veren Putin, zorlayıcı baskı politikalarının tek taraflı yaklaşımdan yana olan bazı ülkeler arasında yaygın olduğunu ancak BRICS ülkelerinin bu tutuma karşı çıktığını söyledi. Putin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika´dan oluşan BRICS´in çok kutuplu dünya düzeninin kilit unsurlarından biri olduğunun altını çizip, beş ülkenin de uluslararası hukukun temel ilkelerine tutarlı şekilde bağlı olduğunu ve BM´nin merkezi rolünü desteklediğini vurguladı.

´SURİYE VE ORTADOĞU´DA ORTAK DURUŞA SAHİBİZ´

'BRICS ülkeleri, diğer ülkelerin egemenliği üzerindeki zorlayıcı baskı ve ihlal politikalarını reddediyor. Suriye krizi ve Ortadoğu´da çözüm gibi aciliyet arz eden uluslararası konularda ortak duruşa sahibiz' diyen Putin, diğer zirvelerde olduğu gibi Goa Zirvesi´nde kabul edilecek deklarasyonda da uluslararası hukukun temel ilkelerine bağlılıklarını yeniden teyit edeceklerinin altını çizdi.

´AFGANİSTAN İÇİN YENİ FORMATLAR GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ´

Afganistan´daki duruma ilişkin görüşlerini de paylaşan Putin, şu ifadeleri kullandı: 'Afganistan´daki durum endişe verici. Terörü, aşırıcılığı ve uyuşturucu trafiğini yok etmek için kararlı eylemlere ihtiyaç var. Moskova ve Yeni Delhi, uluslararası hukuk çerçevesinde ulusal uzlaşı çabalarını destekleme ve ulusal güvenlik meselelerinin çözümü için Afganistan´a destek veren çok uluslu işbirliğini derinleştirme konusunda hemfikir. Diğer bir deyişle, Rusya, bölgedeki güvenlik tehditlerine ivedilikle yanıt vermeyi sağlayacak formatlar geliştirmeyi amaçlıyor.'

´EKONOMİK ORTAKLIK STRATEJİSİNİ ELE ALACAĞIZ´

Rusya lideri, Goa´daki zirvede yeni işbirliği formatları yaratmak amacıyla ekonomik ortaklık stratejisini masaya yatıracaklarını ifade etti.

Putin, 'Ufa´daki zirvede kabul edilen BRICS Ekonomik Ortaklık Stratejisi´nin ilk sonuçlarını değerlendireceğiz ve 2020´ye kadar uygulanacak BRICS Ticaret, Ekonomi ve Yatırım İşbirliği Yol Haritası´nın taslağına son halini vereceğiz. Partnerlerimizle işbirliği için yeni formatlar ve mekanizmalar oluşturmak istiyoruz' dedi.

´HİNDİSTAN İMTİYAZLI STRATEJİK PARTNERLERİMİZDEN´

Rus-Hint ekonomik ilişkilerine de değinen Putin, ikili ticaret hacminin 2015´te yüzde 7.8 oranında azalmasına rağmen Hindistan´ın imtiyazlı stratejik partnerlerden biri olduğunu söyledi.

Olumsuz trendin büyük oranda küresel pazarlardaki ve döviz kurundaki dalgalanmaya bağlı olduğunu düşündüklerine dikkat çeken Putin, Hintli partnerler ile birlikte ticari işbirliğindeki bu trendi tersine çevirmekte kararlı olduklarını kaydetti. Putin, Rusya ve Hindistan hükümetlerinin desteğiyle 20 öncelikli yatırım projesinin de hayata geçirileceğini bildirdi.




23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor