Tarih: 21.10.2015 14:25

‘Putin-Esad görüşmesinde ortak strateji belirlendi´

Facebook Twitter Linked-in

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, uzun bir aradan sonra ilk kez yurtdışı ziyareti gerçekleştirdi. İç savaş koşulları nedeniyle 2011´den bu yana Suriye´den ayrılamayan Esad, Moskova´da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in konuğu oldu. İki lider, görüşmede terör örgütleriyle mücadele ve Rusya´nın hava operasyonlarının devamlılığı konusunu konuştu. Esad´ın Moskova ziyareti, Ankara´nın Suriye´de siyasi geçiş sürecinin ‘Esad´lı´ olabileceği açıklamasının ardından geldi.

RS FM´de yayınlanan Günaydın Türkiye programının konuğu olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) uzmanlarından Hasan Selim Özertem, bu tarihi ziyareti zamanlaması üzerinden değerlendirdi.

Özertem, Ankara´nın, Suriye politikasında son dönemde belli kırılmalara gidebileceğinin sinyallerini verdiğini hatırlattı.

‘ULUSLARARASI KAMUOYUNDAN, ‘ESAD´LI GEÇİŞ´E YEŞİL IŞIK´

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, Moskova Camii´nin açılışında yaptığı konuşmaya dikkat çeken Özertem, Erdoğan´ın resmi açıklamasında ‘Esad´lı´ bir siyasi çözümün gündeme gelebileceğine dair mesajlar verdiğine de vurgu yaptı:

“Aslen sürpriz olan husus ise Esad´ın uzun bir aradan sonra yurtdışına çıkmış olması. Üst düzey görüşmenin doğrudan Putin´le yapıldığı görülüyor. Bu durum Rusya´nın geçiş sürecindeki rolünün ne kadar kritik olduğuna dair bir gösterge olarak okunabilir.”

Suriye´de siyasi sürecin ‘Esad´ın lehine evrilip evrilmediği´ne yönelik soruya yanıt veren Özertem, bunun çok belirgin olmadığını, ancak geçiş sürecinin başında Esad´ın bir Devlet Başkanı olarak Suriye´de görevine devam edeceğine dair uluslararası bir kamuoyunun oluşmakta olduğunu söyledi.

‘ESAD´IN ELİ ARTIK GÜÇLÜ´

Özertem, ‘Esad´lı geçiş´in özellikle Rusya Federasyonu´nun eylül ayı sonunda başlattığı askeri harekat sonrası ciddi bir siyasi zemin bulduğuna işaret etti: “Esad karşıtı blokun artık geçiş sürecini Esad´lı olarak görüşmeye başladığını ve son haberlere göre, artık iyi-kötü bir konsensus oluştuğu görülüyor. Bu süreçte Esad´ın masadaki elini güçlendirecek iki temel husus var. Bunlardan biri, Rusya´nın desteğiyle sahada muhalif güçlere karşı kazanacağı avantaj. İkincisi de Putin´in Esad´la görüşmesinin ardından belirlenecek ortak stratejide Moskova´nın müzakere masasında desteğini almak.”

Özertem, bu kritik ziyaretin, uluslararası çözüm süreci öncesinde ortak stratejinin belirlendiği bir görüşmeye dönüştüğünü kaydetti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —