Putin: Kovid-19 pandemisinin insanoğlunun geleceğini nasıl değiştireceği üzerine derinlemesine düşünmeliyiz

Putin: Kovid-19 pandemisinin insanoğlunun geleceğini nasıl değiştireceği üzerine derinlemesine düşünmeliyiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kovid-19 pandemisinin hayatın tüm alanlarını ciddi şekilde değiştirdiğini ve bunun insanoğlunun geleceğini nasıl etkileyeceği üzerine derinlemesine düşünmeleri gerektiğini söyledi.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kovid-19 pandemisinin hayatın tüm alanlarını ciddi şekilde değiştirdiğini ve bunun insanoğlunun geleceğini nasıl etkileyeceği üzerine derinlemesine düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Putin, Moskova´da düzenlenen Valday Tartışma Kulübü´nün yıllık toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.

´Pandemiden Çıkarılan Dersler ve Yeni Gündem: Küresel Krizi Dünya İçin Fırsata Dönüştürmenin Yolları´ konulu toplantının katılımcılarına hitap eden Putin, 'Koronavirüs pandemisinin toplumsal, ticari, uluslararası hayatı, hatta her insanın günlük yaşamını ciddi şekilde değiştirdiğini görüyoruz. Pandeminin insanoğlunun bugününü ve geleceğini nasıl etkilediği ve etkileyeceği üzerine derinlemesine düşünmemiz gerekli' dedi.

Uluslararası toplumun koronavirüsle mücadelede belirli müşterek eylemleri gerçekleştirme girişiminde bulunduğuna ancak yapılması gereken birçok şeyin hayata geçirilmediğine dikkat çeken Putin, kaçırılan fırsatlar bulunduğunu ve bunun açık bir uluslararası tartışmanın konusu olması gerektiğinin altını çizdi.

Putin, 'Koronavirüs tehdidiyle mücadele, kriz durumunda yalnızca kabiliyetli devletlerin etkili şekilde hareket edebileceğini gösterdi. Devletin küresel dünyadaki rolünün azaldığını ve gelecekte bunun yerini birtakım sosyal örgütlenme biçimleri alacağını düşünen ve savunanların aksine, kabiliyetli devletlerin önemi görülüyor' diye konuştu.

´BMGK´daki veto hakkı korunmalı´

Putin, mevcut uluslararası yapıları yeniden yapılandırma çağrılarına yanıt verdiği bölümde BM´nin, BM Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) ve veto hakkının küresel güvenliği sürdürmenin ana mekanizmaları olarak korunması gerektiğini ifade etti.

Bununla birlikte Rus lider, bazı uluslararası kuruluşların görevlerini tam olarak yerine getirmediğini ve belirli ülkelere yönelik siyasi kampanyalara katıldığını söyledi: 'Birilerinin bencil çıkarları için güvenilir uluslararası yapıların belirli liderlere ve ülkelere karşı siyasallaştırılmış kampanyalara çekilmesi kesinlikle moral bozucu. Bu uygulama, sadece bu kurumları itibarsızlaştırır, onların değersizleşmesine yol açar, küresel düzen krizini şiddetlendirir.'

´Tüm sorunların Rusya ve ABD tarafından çözüldüğü dönemler geride kaldı´

Putin, tüm küresel sorunların Rusya ile ABD tarafından çözüldüğü dönemlerin geride kaldığını ancak Washington´la siber güvenlik konusunda ikili diyalog kurmayı umduklarını kaydederek bunun çok sayıda ülke ve kuruluşun dahil edileceği çok daha geniş bir tartışmaya yönelik olarak atılan önemli bir adım olacağını söyledi.

Rus lider, 'Eğer ABD bu çalışmaya katılmak istemezse, yeterli sayıda olacağını umduğumuz bu konuya ilgili tüm partnerlerle istişarelere başlamaya hazırız' dedi.

´Halk acı çekerken Esad´a neden yaptırım uygulanıyor?´

Batılı ülkelerin yaptırım politikasını eleştiren Putin, koronavirüs pandemisi döneminde yaptırımların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Rus lider, 'Bazıları siyasi nedenlerden dolayı İran, Venezüella ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´a karşı yaptırımların korunması gerektiğini söyleyecek. Sıradan insanlar acı çekerken Esad´la ne işiniz var? Hiç olmazsa ilaç verin, teknoloji verin, temel ihtiyaçlar için asgari krediler verin. Ama yok' ifadelerini kullandı.

´Azerbaycan ve Ermenistan´a eşit mesafedeyiz´

Dağlık Karabağ´daki duruma ilişkin bir soru karşısında Putin, Rusya´nın Azerbaycan ve Ermenistan´a eşit mesafede olduğunu belirtti.

Bölgedeki çatışmaların geçmişte Ermeni halkına karşı işlenen ağır suçlar sonucunda başladığını kaydeden ve bugün Dağlık Karabağ´da yaşanan çatışmaların şimdiye kadarki en şiddetli çatışmalar olduğunu kaydeden Putin, bölgede çözümü Rusya kadar isteyen başka bir ülke olmadığını vurguladı.

NATO müttefikleri Türkiye ile Fransa arasında Dağlık Karabağ nedeniyle yaşanan gerilime ilişkin konuşan Putin, Rusya´nın ülkeler arasındaki çatlıkları hiçbir zaman suistimal etmediğini, iki ülkenin Moskova´nın arabuluculuğuna ihtiyaç duyduğunu düşünmediğini belirtti.

Rusya ve Türkiye´nin Güney Kafkasya´daki duruma ilişkin tutumlarının örtüşmediğini ve Moskova´nın siyasi çözüm bulunmasından yana olduğunu söyleyen Putin, Türkiye´yle olan görüş ayrılıklarından kaygı duymadıklarının, Ankara´nın işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduğunun altını çizdi.

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor