Tarih: 10.06.2018 17:09

Putin: Şam, Moskova, Ankara ve Tahran´ın işbirliği, Suriye´de terörle mücadelede önemli başarılara yol açtı

Facebook Twitter Linked-in

 

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinin gerçekleştiği Çin´de verilen basın toplantısında konuşan Putin, 'Suriye´de terörle mücadele ciddi sonuçlar elde edildi. Rusya, Suriye hükümeti, İran, Türkiye ve Kazakistan´ın da aralarında bulunduğu partnerlerimiz sayesinde ülkedeki terör faaliyetleri önemli oranda yok edildi' dedi. 

Putin, ülkede siyasi yolla çözümün önünün açıldığını belirterek, 'Bugün Suriye hükümeti, ülke nüfusunun yüzde 90´ının yaşadığı bir bölgeyi kontrol ediyor' ifadesini kullandı.

´ŞAM, SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRİYOR, SIRA MUHALİFLERDE´

Putin, Suriye´de siyasi çözüm için Şam´ın sorumluluklarını yerine getirip siyasi diyaloğa yönelik çaba gösterdiğini ve sıranın muhaliflerde olduğunu ifade etti. 

Soçi´de ocak ayında gerçekleştirilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi´nde varılan anlaşmalardan bahsettiğini vurgulayan Putin, Şam´ın BM´ye yeni Suriye anayasasını yazacak Anayasa Komisyonu adaylarının listesini gönderdiğini kaydetti.

Putin, Şam´ın adaylara teklifler de gönderdiğini ekledi.

´TERÖRLE MÜCADELE ŞİÖ´NÜN ÖNCELİĞİ´

Putin ayrıca, 'Terörle mücadele ŞİÖ´deki işbirliğinin önceliği olduğunu vurgulamak istiyorum. Terörle, ayrımcılık ve aşırıcılıkla mücadeleye yönelik bugün kabul edilen program da önümüzdeki 3 yıl içinde bu anlamda işbirliğine yönelik ölçütleri, terörle mücadele tatbikatlarını ve bu alanda bilgi paylaşımını kapsıyor' ifadelerini kullandı. 

Putin, Afganistan´daki terörle mücadele konusuna da dikkat verilmesi gerektiğini belirterek 'Afganistan´dan gelen terör tehdidiyle mücadele edilmesi, uyuşturucu üretimi ve sevkiyatının durdurulması, ülkeye ateşkes, ekonomik anlamda yeniden canlanma ve istikrar konularında yardım edilmeli' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —