Tarih: 20.11.2015 19:11

‘Putin uluslararası siyasete ağırlığını koyuyor´

Facebook Twitter Linked-in

Rusya Devlet Başkanı Putin, geçen yıl Brisbane´de düzenlenen G20 Zirvesi sırasında, Batı basını tarafından, Rusya´nın Ukrayna´yı ilhak ettiği iddiasıyla ‘ABD´nin hedefi olmuş´ ve ‘dışlanmış kişi´ olarak göstermişti.

National Interest dergisi için makale kaleme alan Nikolas Gvosdev ise ‘Putin´in küresel gücü geri geldi´ başlıklı makalesinde Rus liderin bu yıl Antalya´daki G20 zirvesinde, tüm dünyaya açıkça ‘izole edilmediğini ve ötekileştirilmediğini´ gösterdiğini yazdı. Gvosdev´e göre Putin, Ukrayna krizini gündem dışında bırakan Suriye krizindeki aktif rolüyle ‘oyunun tüm kartlarını´ eline aldı. Suriye´deki durum nedeniyle göçmen krizi ve terör baskısı altındaki Avrupa da Putin´in ‘etkili çözüm önerilerine´ ihtiyacı olduğunu kabul etme noktasına geldi.

‘RUSYA, IŞİD´LE TEK BAŞINA SAVAŞABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ´

Makaledeki tespitlere göre Suriye´de hava operasyonu başlatan Rusya, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun deklare ettiği görevleri tek başına yerine getirebileceğini gösterdi. Ayrıca Putin, (Paris´teki saldırıların ardından) Rus Hava Kuvvetleri ve Donanması´na IŞİD´le mücadelede Fransa ile koordineli çalışma emri vererek, gelecekte Fransız-Rus işbirliği oluşabileceğinin sinyalini verdi.

‘RUSYA´NIN DESTEĞİ, BATI´NIN ESAD TUTUMUNU DEĞİŞTİRDİ´

Gvosdev makalesine şu tespitlerle devam etti: 'Rusya´nın Suriye müdahalesi, ilk amacına ulaştı. Beşar Esad rejimi, Suriye´de kendi etki alanındaki bölgelerde kontrolünü artırdı ve stabilize etti. Birkaç ay öncesindeki durumun aksine analiz uzmanları artık Esad´ın düşüşünün eli kulağında olduğunu iddia etmiyor. Rus (ve İran) desteği, Esad´ın Suriye´nin geleceği konusunda halen etkili bir aktör olduğunu reddetmeyi imkansız hale getirdi. Batılı güçler ve Arap ülkeleri, pozisyonlarını bu duruma göre yeniden ayarladı. Artık esas vurgu, Esad´ın acil istifasından siyasi çözüm sürecine kaydırıldı.'

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —