Putin ve Hollande anlaştı: Fransa ´Mistral´lerin parasını iade etti

Putin ve Hollande anlaştı: Fransa ´Mistral´lerin parasını iade etti

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasındaki telefon görüşmesi, akıbeti bir türlü karara bağlanamayan Mistral helikopter gemileriyle ilgili uzun hikayeye son noktayı koydu.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, iki helikopter gemisinin yapımı ve teslimine ilişkin sözleşmenin feshi konusunda anlaştı. Kremlin´den yapılan açıklamada, 'Rus-Fransız ilişkileri için geleneksel olarak samimi şekilde geçen uzman görüşmeleri sırasında karşılıklı kabul edilebilir anlaşma sağlanabildi' denildi. Açıklamada, 'Moskova, Mistral konusunun tamamen çözüme kavuşturulduğuna inanıyor' ifadesi yer aldı.

Anlaşmaya göre Fransa Rusya´nın sözleşme gereği ödediği tüm parayı tazmin edecek ve geminin donatılması üzere Rusya´dan alınan tüm teçhizat ve malzemeleri iade edecek.

Diğer taraftan Fransa´nın söz konusu tüm parayı Rusya´nın hesabına yatırdığı bildirildi. Fransa, Rusya´ya ait tüm teçhizat ve malzemeleri iade ettikten sonra mülkiyet hakkını elde edecek ve gemileri istediği gibi kullanabilecek.

Tazminat miktarı açıklanmasa da uzmanlar 1,2 milyar euro civarında olduğunu tahmin ediyor.

ELYSEE SARAYI´NDAN YAZILI AÇIKLAMADA

Elysee Sarayı´ndan yapılan yazılı açıklamada ise 2011 yılında iki ülke arasında imzalanan ve 2 Mistral savaş gemisinin teslimatını öngören sözleşmenin sona erdiği duyuruldu. Açıklamaya göre Fransa, Rusya´nın savaş gemileri için kontratta belirtilen miktarın tamamını tazminat olarak iade etmeyi kabul etti.

Cumhurbaşkanlığının açıklamasında ayrıca anlaşma dolayısıyla Fransa ve Rusya arasında dostane ilişkilerin devam etmesinin takdir edildiği vurgulandı.

İki ülke arasında Rusya´ya Mistral tipi iki helikopter taşıyıcı gemi teslim edilmesi konusunda anlaşma imzalanmıştı. İlk geminin 2014, diğerinin de 2015´te teslim edileceği öngörülmüş, ancak Fransa, Ukrayna krizindeki rolünü gerekçe göstererek gemilerin Rusya´ya teslimatını askıya almıştı. ABD ve diğer Batılı ülkeler, Rusya´nın Fransa´ya sipariş ettiği savaş gemilerini teslim etmemesi konusunda uzun zamandır Fransız yönetimine baskı yapıyordu.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading