Tarih: 19.05.2021 16:28

Putin ve Şi, Çin´deki yeni nükleer enerji bloklarının inşasını başlattı

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya, Çin´deki Tianwan ile Xudabao nükleer santrallerinin yeni enerji bloklarının inşasına başladı. İnşa çalışmalarının başlatıldığı törene, Rusya ile Çin liderleri video-konferans yoluyla bağlandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin lideri Şi Cinping, Çin´deki Tianwan ile Xudabao nükleer santrallerinin yeni enerji bloklarının inşalarını, video-konferans yoluyla katıldıkları tören ile başlattılar. Söz konusu enerji bloklarının tasarım ve inşasını Rusya üstlenmiş durumda.

Törende Rusya lideri Putin, ülkesinin, Çin´in enerji güvenliğinin sağlanmasına ileride de yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti. Söz konusu inşaatın tamamlanmasıyla ‘Çin´deki tüketicilerin daha fazla ucuz ve temiz elektrik enerjisine ulaşabileceğini´ ekledi.

Rusya Devlet Başkanı yeni enerji bloklarını ‘sembol projeler´ olarak niteleyip bunların, modern güvenlik gerekliliklerini ve yüksek ekolojik standartları karşıladıklarını belirtti.

Putin ayrıca, Rusya-Çin ilişkilerinin ‘tarihteki en yüksek düzeye çıktığını´ da belirtti ve nükleer enerji alanında en üst düzeyde yapılmış tüm anlaşmaların gerçekleştiriliyor olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Rusya´nın Çin´de inşasına başladığı yeni enerji bloklarının 2026 ve 2028 yıllarında kullanıma girmesi planlanıyor.

Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom´un yetkilileri daha önce, Tianwan ile Xudabao nükleer santrallerinin yeni bloklarının inşasına 2021-2022 yıllarında başlamayı planladıklarını belirtmişti. Rosatom söz konusu anlaşmayı Çin´in ulusal nükleer enerji kurumu CNNC ile 2019´da imzalamıştı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —