• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Putin: ABD`yle ilişkilerimiz çıkmaza giriyor

Putin: ABD`yle ilişkilerimiz çıkmaza giriyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve AB`nin ülkesine yönelik tıklayın son yaptırımlarına tepki gösterdi. Putin, yaptırımların özellikle ABD`yle ikili ilişkilerine zarar vereceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve AB`nin ülkesine yönelik tıklayın son yaptırımlarına tepki gösterdi. Putin, yaptırımların özellikle ABD`yle ikili ilişkilerine zarar vereceğini söyledi.Brezilya`da gazetecilere konuşan Rusya lideri, 'ABD`yle ilişkilerimiz çıkmaza giriyor' ifadesini kullandı.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de ülkesine yönelik son yaptırımları nedeniyle ABD ve AB`yi kınadı. Medvedev, yaptırımların hiçbir şeye yaramayacağını belirtti.

Medvedev ayrıca yeni yaptırımların Rusya`yı savunma ve güvenlik harcamalarını artırmaya zorlayacağını vurguladı.

ABD ve AB, Ukrayna`daki ayrılıkçılara destek verdiği gerekçesiyle Rusya`ya yeni yaptırımlar uygulamayı kararlaştırmıştı. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya`nın Ukrayna`da krizi yatıştırma sözünü yerine getirmediğini söylemişti.

Washington`un yaptırımları, 'Putin`in kişisel projesi' olarak görülen ve yakın çevresinde yönetilen dev petrol şirketi Rosneft`i, bazı silah şirketlerini ve üst düzey dört Rus yetkiliyi de kapsıyordu.

Brüksel`in yaptırımları ise Rusya`daki yeni kalkınma projelerinin askıya alınmasını öngörüyordu.

Moskova Borsası`nda düşüş

ABD ve AB`nin son yaptırımları, Rusya`da piyasaları olumsuz etkiledi. Moskova Borsası`nda hisse senetleri bu sabah yaklaşık yüzde 2,5 değer kaybetti. Rosneft hisselerinde ise bu oran yüzde 5`i aştı. Rus Rublesi de Amerikan Doları`na ve AB`nin ortak para birimi Euro`ya karşı değer kaybetti.

Rusya, Moskova yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç`im muhalif gösteriler sonrası görevi bırakmak zorunda kalmasının ardından Mart ayında Kırım`ı ilhak etmişti.

Ukrayna`nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların birçok kentte kontrolü ele alması sonrası güvenik güçleri ile ayrılıkçı milisler arasında çıkan çatışmalarda 1000`den fazla kişi öldü, on binlerce kişi de evlerini terk etti.

Tüm bu gelişmeler ise Rusya ile Batılı ülkeler arasında Soğuk Savaş`ın sona ermesinden bu yana yaşanan en büyük krize yol açmıştı.



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor