Putin ve Erdoğan Bir Araya Gelecek

Putin ve Erdoğan Bir Araya Gelecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına katılmak için Türkiye’yi ziyaret edecek. Üst Düzey İşbirliği Konseyinin toplantısı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığ

Regnum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına katılmak için Türkiye’yi ziyaret edecek. Üst Düzey İşbirliği Konseyinin toplantısı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Ankara’da yapılacak. Rusya ve Türkiye arasındaki Üst Düzey İşbirliği Konseyinin daha 2010 Mayıs’ında Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmî ziyaret sırasında kurulduğunu hatırlatalım. Bu olay, o dönemde Rus-Türk ilişkilerinde stratejik değişikliklerin temelini atan dönüm noktalarından biri olarak değerlendirilmişti.

Üst Düzey İşbirliği Konseyinin toplantısında görüşülecek ana konular arasında yakın gelecekte ikili ticaret hacminin 100 milyar dolara kadar olası artışı yer alıyor. Daha 2010 Ocak ayında Türkiye’nin o zamanki Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova ziyareti sırasında böyle bir anlaşmanın yapıldığını ifade edelim. Bu hedefe 5 yıl içinde ulaşılması planlanmış fakat daha sonra tarih 2020 olarak revize edilmişti.

Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacmi, 2008 yılında 38 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakam, 2014 yılı verilerine göre 32-33 milyar doları bulan şimdiki rakamın üzerinde. İki ülkenin bu düzeyde “takılıp kalması” mümkün. Türkiye ekonomisine Rus yatırımlarının hacmi, altı milyar doları buluyor ve bu rakam geçen yılın göstergelerinden yüzde 20 oranında daha düşük. Türkiye’nin Ukrayna’da vuku bulanlardan dolayı Batı’nın Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlara katılmadığını da belirtelim. Ankara, sebze ve meyve, süt, balık ve diğer gıda ürünlerinin ihracatını artırdı. O zamandan bu yana 100 günün geçmesine rağmen, ticaret hacminde beklenildiği oranda göze çarpan bir artış yok.

Türkiye’deki görüşmelerin bir diğer konusu ise enerji alanındaki iş birliği. Geçenlerde Türkiye, Mavi Akım üzerinden aldığı doğal gaz miktarının 3 milyar metreküpe artırılmasını, doğal gazın fiyatında ise indirim yapılmasını talep etti. Ancak mevcut bazı bilgilere göre Rus kamu ve özel kurumları, söz konusu talebin yerine getirilmesi konusunda belli bir ölçüde karşı çıktı. Aynı zamanda Rusya, Mersin’deki Akkuyu nükleer santralinin yapımına 20 milyar dolar ayırdı. Bu proje hayata geçirilme aşamasında, sadece bazı formaliteler kaldı. Türkiye’de Japonya’nın desteğiyle ikinci bir nükleer enerji santralinin yapımına hazır olunduğu bildirildi. Ankara üçüncü bir nükleer enerji santralinin yapma arzusunu dile getirdiğinde ise Moskova, söz konusu projeye büyük ilgi gösterdi. Bu konunun da Putin’in Türkiye ziyareti sırasında görüşülmesi bekleniyor.

Rusya ve Türkiye arasında turizm alanında ilerlemeler mevcut. Ancak bir Rus turist Türkiye toprağında vizesiz olarak iki ay gibi bir süre kalabildiği hâlde, bir Türk turistin Rusya’da vizesiz olarak sadece bir ay kalmasına izin veriliyor. Ankara’nın müzakereler sırasında bu konuda konumları eşitlemeye çalışacağı düşünülüyor. Yıl sonunda Türkiye’yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısı beş milyon kişiye ulaşabilir. Ziyaret sırasında taraflar ayrıca Birinci Dünya Savaşı sırasında iki ülke topraklarında ölen askerlerin anılarını ölümsüzleştirme konusunda anlaşma imzalamayı planlıyor.

Genel olarak, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler karşılıklı yarar esasına dayalı ve ileride daha yüksek seviyelere çıkılması için Üst Düzey İşbirliği Konseyinin önümüzdeki toplantısında bazı çalışmalar yapılmalı.(Rus Haber Ajansı Regnum - 19 Kasım 2014)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading