Tarih: 03.03.2023 13:19

Putin’in şefi konuştu: Zafer bizim olacak!

Facebook Twitter Linked-in

Aylardır 'kilit' haline gelen Bakhmut hakkında yeni bir gelişme yaşandı. AFP'nin son dakika geçtiği habere göre bölge Rus ve Wagner ordusu tarafından kuşatıldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 1 yıl artık geride kaldı. Geride kalan bu süreçte Putin'in işgal planları beklediği gibi gitmedi. Kiev'i işgal eden Rus ordusu, hükümeti düşürüp, yönetime kukla bir siyasi isim getirmeyi planlıyordu.

HİMARS DESTEĞİ SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.

RUS VE ABD TANKLARI SAHAYA İNDİ

ABD Abrams tanklarını Ukrayna'ya gönderiyor. Almanya da Leopard'ların Doğu Avrupa ülkesine sevk edilmesini kabul etti. ABD'nin, Ukrayna'ya onlarca M1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı. New York Times gazetesine konuşan adı açıklanmayan bir yetkili, Ukrayna'ya gönderilecek tank sayısının 30 ile 50 arasında değişebileceğini söyledi.

PUTİN ŞOYGU'NUN TARAFINI SEÇTİ

Bir süredir cephede Rus ordusundan daha fazla öne çıkan ve Ukraynalı askerlerle bire bir çatışmaya giren grubun lideri Yevgeny Prigozhin, Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'u hainlikle suçladı.

Moskova'da süren 'iç savaş'a ise Putin'in tepkisinin ne olacağı merak konusuydu. BBC Rusya'da yer alan habere göre Putin, işgal bölgesinde yer alan Wagner grubu dahil bütün askerlerin kontrolünü Savunma Bakanlığı'na yani tekrar Sergey Şoygu'ya bağladı.

UKRAYNA BAHKMUT'TAN ÇEKİLECEK İDDİASI

Rusya'nın kritik bölge olarak adlandırdığı Bahkmut'un hemen yanında bulunan Soledar'ı alması işgalcileri rahatlattı. Ukrayna ordusu ise Bahkmut'a çekildi ve aylardır burada bölgeyi savunmaya çalışıyor. 1 yıldır devam ede savaşta bölge resmen kilit haline geldi. Dünya basınında 'Bahkmut Hold' (Bahkmut direnişi) olarak adlandırılan mücadelede ise düğüm yavaş yavaş çözülüyor.

ZELENSKİY SİNYALİ VERDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün gece yaptığı açıklamada ordunun Bahkmut'un gerisine çekilebileceğinin sinyalini verdi. Cephe hattında durumun zor olduğunu hatırlatan Zelenskiy konuya ilişkin şöyle dedi:

'Bakhmut yönünde durum gittikçe zorlaşıyor. Düşman, mevzilerimizi korumak, tutunmak ve savunma sağlamak için kullanılabilecek her şeyi sürekli olarak yok ediyor'

DANIŞMANI DOĞRULADI

Zelenskiy'nin ekonomi danışmanı olan Alexander Rodnyansky ise olası bir geri çekilme hakkında CNN'e konuştu. Rodnyansky, tüm seçeneklerin masada olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

'Ordumuz tüm seçeneklerini değerlendirecek. Askerlerimiz şimdiye kadar Bahkmut'u ellerinde tuttular. Gerekirse stratejik olarak geri çekilecekler. İnsanlarımızın orada bir hiç uğruna ölmesine müsade etmeyeceğiz'

BAKHMUT KUŞATILDI!

Öte yandan AFP'nin 'son dakika' koduyla geçtiği haberde azılı mahkumlardan oluşan Wagner ordusunun lideri Yevgeny Prigozhin'in Telegram üzerinden yaptığı açıklamaları yer aldı.

Prigozhin, aylardır devam eden ve iki ordunun da ağır kayıplar verdiği Bakhmut'un etrafının sarıldığını ve tamamen kuşatıldığını belirtti. Ukrayna ordusunun şehirde sıkıştığını belirten Prigozhin, 'Ukrayna askerlerinin şehri terk etmesi için tek bir yol kaldı' dedi.

Savaştan önce 70 bin nüfuslu Bakhmut kentinin alınması ise 1 yıldır devam eden işgalde Rusya'nın belki de en büyük kazancı olacak. Kritik bölgede bulunan Bahkmut sonrası Rus ordusunun hedefi Donbass'ı tamamen kontrol altına alıp, Ukrayna güçlerini bölgeden uzak tutmak olacak.

'MERMİ SAYIMIZDAN FAZLA RUS ASKERİ VAR'

Her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği bölgede uzun süredir görev alan Ukrayna Ulusal Muhafızları komutan yardımcısı Volodymyr Nazarenko, Prigozhin'in açıklamalarından hemen sonra Ukrayna NV radyosuna konuştu. Durumu 'Kritik' olarak nitelendiren Nazarenko, şöyle dedi:

'Rus ordusu kayıplarını dikkate almıyor. Bizim amacımız şehri tutmak değil, Rus ordusuna olabildiğince kayıp verdirtmek. Mümkün olduğunca mühimmata ihtiyacımız var. Burada mermilerimizin sayısından fazla Rus askeri var'

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —