• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

`Ramstein tüm saldırıların kilit noktasıydı`

`Ramstein tüm saldırıların kilit noktasıydı`

Der Spiegel`in haberine göre, ABD, Afganistan ve Somali’de insansız hava araçlarıyla yaptığı tüm ölümcül operasyonlarında emirleri Almanya`daki üssü üzerinden verdi. Alman hükümeti konudan haberdardı.

 

Almanya`nın etkili haber dergilerinden Der Spiegel tartışılacak bir iddia ortaya attı. Derginin Temmuz 2012 tarihli ve ÇOK GİZLİ ibareli belgelere dayandırdığı habere göre Amerikan Ordusu, Afrika ve Asya`daki tüm İHA saldırılarını Almanya`nın Rheinland Pfalz eyaletinde yer alan Ramstein Hava Üssü üzerinden kontrol etti.

ABD`nin Yemen, Pakistan, Irak, Somali ve Afganistan`daki tüm İHA operasyonları bu kapsama giriyor. Der Spiegel, Pakistan`dan alınan sinyallerin zamanında ulaşmaması nedeniyle ABD`nin operasyon üssü olarak Ramstein`ı seçtiğini kaydetti.

ABD`deki Creech Hava Üssü ile Ramstein arasındaki bağlantı okyanusun altından geçen fiberglas kabloları üzerinden sağlanırken, Ramstein Hava Üssü`nden savaş bölgelerindeki İHA`lara vurma emri uydu üzerinden gönderildi.

`Alman hükümeti haberdardı`

Dergi, Alman hükümetinin şimdiye kadar kamuoyuna yaptığı açıklamaların aksine Ramstein`da olan biten hakkında detaylı olarak bilgilendirildiğini yazdı. Habere göre Amerikan Ordusu, Ramstein`ın İHA operasyonlarında kullanılacağını 18 Kasım 2011`de Almanya Savunma Bakanlığı`na yazılı olarak iletti.

Der Spiegel İHA`ların 'Gilgamesh' (Gılgamış) adlı bir sistem aracılığıyla cep telefonu numarası üzerinden yer tespiti yapabildiğini kaydetti. Haberde Almanya`nın Afganistan vb. ülkelerde terör şüphelilerinin telefon numaralarını ABD ile paylaştığı için de sorumluluk altında olduğuna işaret edildi. Der Spiegel ayrıca Bünyamin E adlı Alman vatandaşı cihatçının Pakistan`da ABD`nin bir İHA operasyonuyla hayatını kaybettiğine de dikkat çekti.

Der Spiegel gizli belgelerin kendileri dışında The Intercept adlı internet portalında bulunduğunu yazdı.

Almanya`da yaklaşık 1 yıl önce Ramstein`daki Amerikan hava üssünün İHA operasyonlarında rol oynadığı ortaya çıkmıştı. Bu araçları kullanan Amerikan askeri Brandon Bryant yaptığı açıklamada “Almanya olmasaydı Amerikan ordusunun İHA savaşı mümkün olmazdı” diye konuşmuştu.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor