Tarih: 16.11.2016 10:56

Real Economy: Yaşlanan Avrupa´da sağlık sistemi

Facebook Twitter Linked-in

 

Avrupa toplumu derin bir dönüşüm yaşıyor. Saçları kıraranların sayısı artıyor. Uzayan yaşam süresi, düşük doğum oranı, savaş sonrası doğan neslin emekli olması… İşte ekonomilerimizi zorlayan nedenler.

Real Economy´nin bu bölümünde gittikçe daha büyük bir sınavdan geçen sağlık sistemimizi mercek altına alıyoruz.

Ama ilk olarak yaşlanan Avrupa hakkında bilgilerimizi tazeleyelim.

Avrupalılar 2060´ta bugüne oranla daha fazla bebek sahibi olacak. Ama bu, nüfusun yaşlanmasını engelleyemeyecek. Zira yaşam süresi uzamayı sürdürecek. Devam eden göçün ise 2040´tan itibaren düşüşe geçmesi söz konusu.

Sonuçta çalışan genç nüfusun uzun vadede beslemek zorunda kalacağı emekli sayısı ikiye katlanacak.

Şu anda 65 yaşın üzerindeki her birey için 4 bireyin çalışması gerekiyor. Ama yaşlanma krizinden dolayı bu sayı 2023´te 2´ye düşecek.

2060´taysa her çalışan bir emeklinin maaşını karşılayacak. 2023 ile 2060 arası aktif nüfus 9 milyon nüfus azalacak.

Bu tablo 3 bölüme ayrıldığında daha da netleşiyor. 2007-2011 arası ilk dönemde çalışan nüfus arttı. 2012-2022 arasında genç nüfus artacak ve tüm savaş sonrası doğan nüfus emekliye ayrılmış olacak. Ama bu gidişler çalışan nüfusla dengelenecek. Ama 2023´ten itibaren yaşlı nüfus gittilçe daha fazla büyürken çalışan sayısı düşmeye devam edecek.

Maithreyi Seetharaman, euronews:
Yaşlı sayısının yükselişi sağlık masraflarını artıracak. Uzun süreli tedavi masraflarıysa hem orta hem de uzun vadede 16 Avrupa ülkesinin bütçelerinde çok ağır bir yük oluşturacak.

Sadece yaşa bağlı masraflara göz attığımızda 2060´ta gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 2 aratacak.

Bu durumu yerinde inceleyen Guillaume Desjardins Slovenya´ya gitti ve sağlık sistemlerihakkında çıkarılan raporu ve alınan dersleri yerinde inceledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —