• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Mısır ile 'kademeli' olarak yakınlaşmayı düşünüyor

Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Mısır ile

Türkiye, geçen ayın sonunda Abu Dabi Veliaht Prensi ve Türkiye Cumhurbaşkanı arasındaki bir görüşmeyle Birleşik Arap Emirlikleri ile yeniden bağlantı kurmaya başladı.

 

Türk basınında yer alan açıklamalara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açtıktan sonra Türkiye´nin şimdi İsrail ve Mısır ile 'kademeli' bir yakınlaşmayı düşündüğünü söyledi.

“Bu kararı verdiğimizde belli bir zaman dilimi içerisinde büyükelçi atayabileceğiz Cumhurbaşkanı gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye´nin İsrail ve Mısır ile zor ilişkileriyle ilgili bir soruya yanıt olarak“ kademeli olarak ilerleyeceğiz” dedi. 

Gergin İlişkiler

Ankara ile İsrail arasındaki ilişkiler, 2010 yılında İsrail güçlerinin Gazze´ye yardım götürmeye çalışan bir Türk gemisine ölümcül bir saldırı başlatmasıyla yaşanan Mavi Marmara olayından bu yana gerildi. İki ülke, Gazze´deki Filistinli protestocuların ölümünün ardından 2018´de büyükelçilerini geri çağırdı.

Ancak Kasım ayı ortasında Türkiye cumhurbaşkanı İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ve Başbakan Naftali Bennett ile görüştü -casuslukla suçlanan ve Türkiye´de gözaltına alınan İsrailli turist çiftin serbest bırakılıp ülkelerine dönmesinden saatler sonra.

Ankara, 2013´te eski Mısır cumhurbaşkanı Mohamed Mursi´nin devrilmesinden bu yana Kahire ile gergin ilişkiler sürdürüyor. iki ülkenin büyükelçilerinin geri çağrılması Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenmişti.

Türkiye, geçtiğimiz Mart ayında Kahire ile 2013 yılından bu yana ilk diplomatik temaslarını kurduğunu duyurdu. İki ülke arasındaki müzakereler Eylül ayında da devam etti ve şu ana kadar önemli bir ilerleme kaydedilmedi. Türk devlet başkanı, takvim hakkında ayrıntı vermeden, 'Birleşik Arap Emirlikleri ile alınan yaklaşım gibi, diğerleri ile benzer adımları atacağız.' Dedi.

Abu Dabi´nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al-Nahyan, geçen ay Türkiye cumhurbaşkanı tarafından Ankara´da karşılandı ve dünün bölgesel rakipleri arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı. BAE´nin 2012´den bu yana Türkiye´ye yaptığı ilk üst düzey ziyaret, Türkiye ekonomisi çalkantılı bir dönemden geçerken Türkiye´ye 10 milyar dolarlık yatırım fonunun açıklanmasına da neden oldu.

Kaynak : https://www.20minutes.fr/monde/3184903-20211129-turquie-recep-tayyip-erdogan-envisage-rapprochement-progressif-israel-egypte 



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor