Tarih: 21.09.2017 18:23

Referandum Irak´a Barış Getirmeyecek

Facebook Twitter Linked-in

El Arabiya

SUNUCU (Talal el Hac): El Arabiya televizyonu olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığımız mülakatta, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi´nde (IKBY) 25 Eylül´de yapılması planlanan referandum gibi konuları ele aldık. Çavuşoğlu, Kürtlerin referandum kararına doğru gitmesi durumunda Irak´ta bir iç savaş çıkma ihtimaline karşı uyarıda bulundu. Çavuşoğlu ile yaptığımız mülakatta Türkiye´nin, Irak toprak bütünlüğünün yanında, Irak´ın herhangi bir bölünmeye veya toprağından bir parça koparılmasına karşı tam bir duruş sergilediğini vurguladı.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU (Türkiye Dışişleri Bakanı): Referandum devam ederse sanırım bu, Irak´a barış getirmeyecek keza bir iç savaşa yol açacak. Biz Irak´ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve Irak´ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı her türlü tecavüze karşıyız.

SUNUCU: Türk Dışişleri Bakanı, bizzat bu konuyu konuşmak üzere cuma günü Milli Güvenlik Kurulunun toplanacağını ve Türkiye´nin referanduma yönelik son duruşunu açıklayacağını ifade etti. Suriye konusunda ise edindiğimiz izlenimlere göre, Türkiye´nin Astana görüşmelerinde İran ile olan ortaklığında tereddüt ettiği görülüyor. Zira Dışişleri Bakanı, Suriye´de İran tarafından desteklenen silahlı milislerin ateşkes ihlallerinin yüzde 90´lık kısmından sorumlu olduğunu ve İran´ın bölgede arzularının olduğunu söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: Biz İran´ın ajandasına karşıyız zira biz bu duruşu başından beri savunuyoruz ve bunu gizlemiyoruz. İran da arada bir bu duruşumuzu protesto ediyor. Ancak İran´ın arzuları, bölgenin istikrarına bir fayda getirmiyor. Biz İran´ı garantörlerden biri olsun diye Astana görüşmelerine dâhil ettik, zira İran´ın, Irak ve Suriye´deki rolünü görmezden gelemeyiz nitekim bu süreçten izole edilmesi bir fayda sağlamıyor. Irak ve Suriye´nin bölge ülkeleri için bir rekabet ortamı olmasına karşıyız. Beğensek de beğenmesek de İran, Irak ve Suriye´de önemli bir oyuncu zira sorunlara rağmen birlikte çalışılmalı.   

SUNUCU: Dışişleri Bakanı, İran´ın siyasi süreçten izole edilmesinin bir çözüm getirmeyeceğini ifade ediyor. ABD ise İran´ın sorunun bir parçası olduğunu zira çözümün bir parçası olamayacağını savunuyor. Katar krizinin başlamasıyla birlikte Türkiye Başbakanının Türk askerlerini hızlıca Katar´a neden yolladığıyla alakalı sorumuza ise Bakan, yaşanan gelişmenin tesadüften ibaret olduğunu ve krizin başlamasından bir hafta önce asker yollama kararı alındığını belirtti.

ÇAVUŞOĞLU: Her şeyden önce biz Katar ile 2014 yılında bir anlaşma imzalamıştık. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman´a  söz konusu üssü birlikte Katar´da tesis etmeyi önermişti. Türk ve Suudi Arabistan genelkurmay başkanları da bu anlaşmadan sonra Katar´ı ziyaret etmişlerdi. 2016 yılında ise yürütmeyle ilgili bir anlaşma imzaladık ve tesadüfen kriz başlamadan bir hafta önce bunu imzalamıştık.

SUNUCU: Yaptığımız mülakat, Türk yönetiminin Körfez krizine bakış açısının ortaya konulması bakımından da bir pencere açtı zira bu krize karşı Türkiye´nin tarafsız olduğu bir kez daha vurgulanmış oldu.(Birleşik Arap Emirlikleri-El Arabiya,20.09.2017)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —