Tarih: 21.08.2020 10:17

Resmi Gazete´de yayınlandı: 1945´te müzeye dönüştürülen Kariye camisi ibadete açıldı

Facebook Twitter Linked-in

 

1945´te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen İstanbul´daki Kariye Camisi ibadete açılıyor. Resmi Gazete´de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla; Kariye Camisi´nin Diyanet İşler Başkanlığına devredilmesine karar verildi.

İstanbul´un Fatih ilçesinde Bizans döneminden kalma Kariye Camisi´nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı´na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi

Resmi Gazete´nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Cami´nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının, Danıştay 19. Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Cami´nin Diyanet İşleri Başkanlığı´na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

6. yüzyılda yapıldı

6. yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul´un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid´in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek ´Atik Ali Paşa Camii´ veya ´Kariye Camii´ olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu´nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, Danıştay 19´uncu Dairesi´nin 2019 yılında aldığı kararla ibadete açılacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —