• BIST 100

    10173,40%1,17
  • DOLAR

    32,27% 0,07
  • EURO

    34,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2448,04% 0,09
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00

Reuters´e konuşan Suudi yetkili: Kaşıkçı sakinleştirilmek istenirken öldü, halıya sarılan cesedi yerel bir işbirlikçiye teslim edildi

Reuters´e konuşan Suudi yetkili: Kaşıkçı sakinleştirilmek istenirken öldü, halıya sarılan cesedi yerel bir işbirlikçiye teslim edildi

Suudi Arabistan hükümetinden üst düzey bir yetkili, adının gizli kalması koşuluyla Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, 2 Ekim´den bu yana kayıp olan gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın öldürülmesiyle ilgili yeni iddialar ortaya att?

 

Yetkili, Kaşıkçı´yı geri dönmeye ikna etmek üzere 15 kişilik bir heyetin İstanbul´a gönderildiğini ancak yapılan görüşmeler sırasında işlerin ters gittiğini söyledi. Suudi yetkilinin Reuters´e anlattığı olaylara göre, Kaşıkçı görüşme sırasında bağırmaya başladı ve bunun üzerine paniğe kapılan heyetten biri kişi Kaçıkçı´yı sakinleştirmek için arkadan boynuna sarılıp eliyle ağzını kapattı. Bu sırada Kaşıkçı hayatını kaybetti.

BBC Türkçe´nin aktardığına göre Suudi yetkili ayrıca, Kaşıkçı´ya ne olduğuna dair kendilerine ilk etapta giden heyet tarafından hatalı bilgi verildiğini ancak daha sonra iç bir soruşturma açıldığını ve bunun da halen devam ettiğini aktardı.

´RİYAD YURT DIŞINDANKİ MUHALİFLERİN GERİ GETİRİLMESİNİ AMAÇLAYAN GİRİŞİM BAŞLATTI´

Suudi yetkili Kaşıkçı için neden bir heyetin gönderildiğini de şöyle anlattı: 'Suudi Arabistan hükümeti, yurt dışında yaşayan muhalif isimlerin düşman ülkeler tarafından rejim karşıtı faaliyetlerde bulunmaya zorlanmamaları amacıyla ülkeye geri getirilmelerini amaçlayan bir girişim başlattı. Bu kapsamda, Kaşıkçı´nın da geri dönmeye ikna edilmesi için Genel İstihbarat Başkanlığı Başkan Yardımcısı Ahmet el Asiri tarafından istihbarat ve güvenlik görevlilerinden 15 kişilik bir heyet oluşturuldu. 

´KAŞIKÇI DA ŞİDDET KULLANILMADAN GERİ DÖNMEYE İKNA EDİLECEKTİ´

Bu heyetin, nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenmek için gereken bir belgeyi almak üzere Suudi Arabistan´ın İstanbul Başkonsolosuluğu´na giden Kaşıkçı ile burada buluşması planlandı. Verilen talimatlar uyarınca Kaşıkçı´nın şiddet kullanılmadan ülkeye geri dönmeye ikna edilmesi öngörülüyordu. Asiri konuyu Kaşıkçı´yı Londra´da birlikte çalıştıkları dönemden tanıyan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman´ın danışmanlarından Saud el Kahtani´ye aktardı. Kahtani de Kaşıkçı´nın geri dönüşüyle ilgili detayları müzakere etmek için bir kişiyi görevlendirdi.' 

Kaşıkçı´nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu´na gittiği 2 Ekim günü ise olaylar şöyle gelişti: 'Plana göre, Suudi Arabistan´dan gönderilen heyete Kaşıkçı´yı geri dönmeye ikna etmek için İstanbul dışındaki güvenli bir evde birkaç gün tutma ancak ikna edememeleri durumunda serbest bırakma talimatı verildi.

´KAŞIKÇI 1 SAAT İÇİNDE ÇIKMAZSA DIŞARIDAKİ KİŞİNİN TÜRKLERLE TEMASA GEÇECEĞİNİ SÖYLEDİ´

Ancak Konsolosluk binasında görüşmenin ilk anlarıyla birlikte işler de ters gitmeye başladı. Kaşıkçı, konsolosluk binasına girdikten sonra Başkonsolos´un çalışma ofisine götürüldü. Burada istihbarat görevlisi Mahir Mutreb bekliyordu. Mutreb, Kaşıkçı´yı geri dönmeye ikna etmeyi amaçlıyordu. Ancak Kaşıkçı geri dönmeyi kabul etmedi ve Mutreb´e konsolosluk binası dışında kendisini bekleyen biri olduğunu, 1 saat içinde binadan çıkmazsa bu kişinin Türk yetkililerle temasa geçeceğini söyledi. 

Kaşıkçı, Mutreb´e ayrıca diplomatik kuralları ihlal ettiklerini belirterek, ´Bana ne yapacaksınız? Beni kaçırmak mı istiyorsunuz´ sorularını yöneltti.

Mutreb de, ´Evet, seni bayıltıp kaçıracağız´ yanıtını verdi. Mutreb´in Kaşıkçı´nın ´gözünü korkutmak´ amacıyla sarf ettiği düşünülen bu tehdit, kendisine verilen ikna etme ve edilemezse serbest bırakma yönündeki talimatlara da aykırı.

´MUHTEMELEN YAŞINDAN DOLAYI MÜDAHELE SONUCU HAYATINI KAYBETTİ, ADLİ TIP UZMANI KANITLARI KALDIRDI´

Kaşıkçı sesini yükseltti ve grup da panikledi. Bunun üzerine Kaşıkçı´yı etkisiz hale getirmek için birisi arkadan koluyla boğazına sarılarak ağzını kapattı. Amaç her ne kadar Kaşıkçı´yı sakinleştirmek olsa da muhalif gazeteci muhtemelen yaşından dolayı bu müdahale üzerine hayatını kaybetti. 

Bunun üzerine heyet olay örtbas etmek için Kaşıkçı´nın cesedini bir halıya sardı ve Konsolosluk´a ait araçlardan biriyle bina dışına çıkardı. Daha sonra ceset, ortadan kaldırılması için yerel bir işbirlikçiye teslim edildi.

Adli tıp uzmanı Salah Tubeygi de olayla ilgili kanıtları ortadan kaldırdı.

´İSTİHBARAT GÖREVLİSİ MEDENİ, KAŞIKÇI´NIN KIYAFETLERİNİ GİYDİ´

Heyette yer alan istihbarat görevlisi Mustafa Medeni, Kaşıkçı´nın kıyafetlerini gözlüğünü ve Apple Watch cihazını taktıktan sonra konsolosluğun arka kapısından Kaşıkçıymış gibi ayrıldı. Sultanahmet´e gitti ve bu eşyaları orada attı.' 

Bu arada aynı yetkili Kaşıkçı´nın işkenceye maruz kaldığı ve kafasının kesilerek öldürüldüğü yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Suudi Arabistan, ilk yaptığı açıklamada, en son 2 Ekim günü İstanbul Başkonsolosluğu´na girerken görülen Kaşıkçı´nın binadan ayrıldığını ve kendisinin akıbetinden endişe duyduklarını söylemişti. Ancak Suudi Arabistan cuma akşamı yaptığı yazılı açıklamayla, Kaşıkçı´nın çıkan arbedede yaşanan yumruklaşma sonucu öldüğünü duyurmuştu.



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor