Tarih: 14.12.2016 09:00

Rex Tillerson Trump´ın Dışişleri Bakanı Adayı

Facebook Twitter Linked-in

 

Yeni seçilen Başkan Donald Trump, Exxon Mobil´in yöneticisi Rex Tillerson´u Dışişleri Bakanı adayı olarak açıkladı. Trump, Tillerson´u küresel operasyon yöneten başarılı uluslararası anlaşmalara imza atan biri olarak niteledi.

Ancak Tillerson´un Rusya ile ilişkileri soru işaretlerine neden olmuş durumda.

Trump yaptığı açıklamada, Tillerson´ın, “Amerika´nın hayati çıkarlarını güçlü bir şekilde savunacağını ve Amerika´nın güvenliğini ve prestijini yıllardır zayıflatan hatalı dış politikaları ve adımları tersine çevireceğini” söyledi.

Trump gibi daha önce hiçbir resmi görevde bulunmayan Tillerson, yeni seçilen başkanın “Amerika´nın dış ilişkilerdeki itibarını yeniden sağlama” vizyonuna katıldığını söyledi.

Trump, 64 yaşındaki Tillerson´ı bazı Cumhuriyetçi isimler destekledikten sonra aday gösterdi. Eski Dışişleri Bakanları Condoleezza Rice, James Baker ve eski Savunma Bakanı Robert Gates, Tillerson´ı destekleyen isimler arasında. Ayrıca eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney de Rex Tillerson´a destek veriyor.

Rice ve Gates Tillerson için Salı günü desteklerini açıkladı. Destekler önemli, zira Senato onay sürecinde Tillerson´ın Rusya ile ilişkileri sorun yaratabilir. Senato´da Cumhuriyetçiler yalnızca iki üyeyle çoğunluğa sahip, ancak önde gelen senatörler John McCain ve Lindsay Graham, Tillerson´a destek vermiyor. Bu noktada Senato´nun asli üyesi olarak yeni Başkan Yardımcısı Mike Pence Tillerson lehine oy kullanarak Senato´daki oy eşitliğini bozabilir.

2013´te Putin, Tillerson´a enerji sektöründe işbirliğini güçlendirdiği için devlet ödülü vermişti. Tillerson ayrıca 2011´de ExxonMobil ve Rus devlet petrol şirketi Rosneft´le Kuzey Kutbu´nda petrol arama çalışmaları başlatmak üzere o dönem başbakan görevindeki Putin´le yarım trilyon dolar getirisi olması beklenen dev bir anlaşmaya imza atmıştı.

Senatör John McCain, Reuters´a yaptığı açıklamada, “Endişelerim var, Putin ile çok yakın ilişkileri olduğu biliniyor” dedi.

Rusya´nın internet korsanları kullanarak 8 Kasım´daki Başkanlık yarışına Trump lehine müdahale etmeye çalıştığı yönünde suçlamalar bulunuyor. Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) geçen hafta bu iddiaları doğrulayan bir raporu Kongre üyelerine sunmuştu.

İş dünyası Trump´ın Tillerson seçeneğini memnuniyetle karşıladı. Ulusal İmalatçılar Birliği açıklamasında, “Rex´in Dışişleri Bakanlığı´na işveren perspektifi getirecek olmasından memnunuz” denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —