Tarih: 27.02.2015 22:17

Riyad-Ankara Bölgesel Atmosferi

Facebook Twitter Linked-in

Abdullah Reca

Kral Selman`ın tahta geçmesiyle Suudi Arabistan-Türkiye arasında bir ittifak oluşacağına dair yapılan tüm siyasi analizler doğruydu. Ancak ilişkilerin seviyesi hızlıca daha sıcak bir noktaya ulaştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kral Selman`ın tahta çıkmasından bir ay sonra, birkaç günlüğe Riyad`ı ziyaret edecek.

Kral Selman ise Türkiye`nin evsahipliğinde düzenlenecek olan G20 toplantısında, Suudi Arabistan’ın heyet başkanı olarak Ekim 2015 tarihinde Ankara’yı ziyaret edecek.

Öte yandan elde edilen bilgilere göre, Selman`ın ilk ziyaretini Nisan ayında gerçekleştireceği öngörülüyor.

Boşluğu Doldurmak

İran; Suriye`de veya Yemen`de neden olduğu mezhep çatışmalarından yararlanarak bölgede oluşan boşluğu doldurmaya çaba gösterirken Suudi Arabistan-Türkiye arasında hızlıca büyüyen bu ittifak, bölgedeki siyasi boşluğun gölgesinde, stratejik öneme sahip olabilir.

Katar`ın katılımıyla, bölge sorunlarına kayıtsız kalan ABD`nin yerini alacak bölgesel bir blok bu ittifakın önemini daha da artırıyor.

Geçen hafta, Katar Devleti Başkanı Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani`nin, Kral Selman`ı ziyareti, Türkiye-Katar-Suudi Arabistan arasındaki üçlü uzlaşmanın varsayımını güçlendirerek bu tür uzlaşmaların karşısında durmaya çalışan İran`ın önündeki kapıları kapatmak amacıyla gerçekleştirildi.

Aynı zamanda anılan uzlaşmanın iki göstergesi vardır. Birincisi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faisal’ın, Suudi Arabistan’ın Müslüman Kardeşlerde sadece belli bir gruba karşı olduğunu ifade etmesidir.

Müslüman Kardeşler İşareti

Suud El Faisal’ın, Müslüman Kardeşlerin kıblesinde ilk sırada yer alan Türkiye’ye yönelik yaptığı açıklamasından bir hafta sonra Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşlerin önemli liderlerinden Ali El Kardagi’nin Mekke`de düzenlenen 'İslam ve Terörizmle Mücadele' konulu konferansa katılmasını kabul etmesidir. Bu da ikinci göstergedir.

Amerika Polisinin Yokluğu

Kral Selman’ın, hükûmette yaptığı değişikler büyük kudret sahibi olduğunu gösteriyor.

Bilindiği gibi Kral Selman’ın, Recep Tayyip Erdoğan ile iyi ilişkileri bulunuyor. O zamanlar veliaht olan Kral Selman’ın, 2013’te Türkiye’ye yaptığı ziyaret esnasında savunma sanayisi alanında iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

Bölgesel ilişkilerde büyük değişikliklere şahit oluyoruz: ABD Orta Doğu`ya sahip çıkma görevini artık İran’a bıraktı.

Dolayısıyla bölgede dengenin sağlanması için Suudi-Türkiye bloğuna ihtiyaç vardır.

Suriye, Irak ve Yemen

Suriye ve Irak’ta yaşanan krizler, iki ülke arasında uzlaşma sağlanması için yeterli bir sebeptir.

Suudi Arabistan-Irak sınırı 800 km uzunluğundadır. Türkiye-Suriye sınırı da yaklaşık aynı uzunluktadır. Suudi Arabistan Irak’taki DAİŞ’ten ne kadar etkileniyorsa Türkiye de Suriye’deki DAİŞ’ten aynı derecede etkileniyor.

Türkiye, Yemen’de, Babulmendep ülkesinde yer edinmek konusunda çok çabaladı.

Suudi Arabistan ise Yemen’de Hutilerin ve İran`ın artan varlığını dikkatlice izliyor.

Suriye, Irak ve Yemen meseleleri bir ittifak kurmak için yeterlidir; bu ittifak düşündüğümüzden çok daha hızlı bir şeklide kurulabilir. (Suudi Arabistan, Zaman Al Wasl - 25 Şubat 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —