• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Rosatom: Rus nükleer tesislerinde rutenyum-106 seviyesini yükseltecek bir kaza yaşanmadı

Rosatom: Rus nükleer tesislerinde rutenyum-106 seviyesini yükseltecek bir kaza yaşanmadı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom´dan yapılan açıklamada Rus nükleer tesislerinde atmosferdeki rutenyum-106 seviyesinin yükselmesine sebep olacak bir olay ya da kazanın meydana gelmediği belirtildi.

 

Gazetecilere konuşan Rosatom´dan bir kaynak, atmosferdeki rutenyum-106 seviyesinin artışının Rusya´daki nükleer tesislerde meydana gelen bir kaza olabileceğine ilişkin iddialara yönelik 'Rusya´daki nükleer tesislerde hiçbir olay veya kaza yaşanmadı' ifadelerini kullandı. 

Almanya Federal Radyasyondan Koruma Dairesi´nin yayımladığı raporda ekim ayında Avrupa´nın merkezinde ve batısında radyoaktivitenin yükseldiği belirtilmişti. Yüksek radyoaktivitenin, Almanya´nın 6 farklı bölgesinin yanı sıra Avrupa genelinde de birçok izleme ölçüm istasyonundan da tespit edildiği aktarılmıştı. Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya ve İsviçre hava sahasında rutenyum-106 oranında artış olduğu kaydedilmişti. 

Rutenyumun salındığı yerin ise Güney Ural bölgesindeki bir tesis olduğu ileri sürülmüştü.

Mayak nükleer işleme tesisi de radyoaktivite seviyesinin yükselmesinin Rusya´nın sorumlu olduğu iddialarını reddetmişti. Sputnik´e konuşan Mayak´tan bir kaynak, Rusya Federal Hidrometeoroloji ve Çevre Gözlem Merkezi´nin (Rosidromet), atmosferde Mayak tesis kaynaklı bir kirliliğe rastlamadıklarını belirtmişti.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor