• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Roscosmos: Ay´da kuracağımız kalıcı üssü ´avatar robotlarla´ kontrol edeceğiz

Roscosmos: Ay´da kuracağımız kalıcı üssü ´avatar robotlarla´ kontrol edeceğiz

Rus uzay ajansı Roscosmos´un Başkanı Dmitriy Rogozin, Ay´da kurmayı planladıkları kalıcı üssün ‘avatar robotlar´ sayesinde Dünya´dan kontrol edilebileceğini söyledi.

 

Sputnik´e yaptığı açıklamada Ay´da kalıcı üs kurma planları bulunduğunu belirten Dmitriy Rogozin, 'Uzun süre kalıcı bir üsten bahsediyoruz, bu üste her zaman insanlar olmayacak, ama burası ziyaret edilebilir bir üs olacak' dedi. 

Üssün, Ay´ın yüzeyinde görevler gerçekleştirecek avatar robotlar, robot sistemleri tarafından yönetileceğini kaydeden Rogozin, programın ABD´nin 1960-70´li yıllardaki ‘Apollo´ programından büyük ve olacağını vurguladı.

Rogozin, Dünya´dan yönetileceğini belirttiği robotların görüntüsü ve özellikleri hakkında ayrıntı vermedi.

AVATAR FİLMİNE ATIF

Roscosmos Başkanı, ‘avatar robot´ ifadesiyle ABD´li yönetmen James Cameron´ın 2009 tarihli ‘Avatar´ filmine atıfta bulundu. Filmde insanlar solunum yapamadıkları Pandora isimli gezegende avatarlar aracılığıyla dolaşıyordu. Ay´ın gri yüzeyi, filmdeki gezegenin canlı renklerle dolu ormanını pek anımsatmasa da projedeki temel düşünce aynı, yani uzaktan keşif için ileri teknolojinin kullanımı. Rogozin´in sözünü ettiği avatar robotların da rengi bilinmese de, ilk Rus kozmonotun Ay´a 2030´da ayak basması planlanıyor. 

Rogozin, daha önceki açıklamasında Roscosmos Bilim ve Teknoloji Konseyi ile Rusya Bilimler Akademisi´nin Ay keşif programını iki hafta içinde sunacağını belirmişti.



19.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor