Rosetta 30 Eylül Cuma günü veda edecek
Avrupa Uzay Ajansı´nın (ESA) projesi olan Rosetta isimli robot uzay aracının 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı etrafındaki misyonu 30 Eylül Cuma günü sona eriyor.
Avrupa Uzay Ajansı´nın (ESA) projesi olan Rosetta isimli robot uzay aracının 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı etrafındaki misyonu 30 Eylül Cuma günü sona eriyor.
Kısmen Philae isimli keşif aracının da katkı sağladığı Rosetta, 12 yıllık bilimsel çalışmaların ve yaklaşık yedi milyar kilometrelik yolculuğun ardından kontrollü bir şekilde kuyruklu yıldızın yüzeyine indirilecek.
Robot uzay aracı, 2 Mart 2004´te Ariane 5 adlı füzeyle fırlatılmış, 6 Ağustos 2014 tarihinde de kuyruklu yıldızın yörüngesine girmişti.
10 yılı aşkın süre uzayda seyahat eden araç, güneşten hayli uzakta olacağı için yeterli miktarda enerji alamayacak ki bu da artık cihazlarını çalıştıramamasına neden olacak.
Zira Rosetta ana güç kaynağı olarak Güneş hücreleri kullanıyor.
Öte yandan uzay aracı, Ağustos ayı itibariyle yörüngesini değiştirerek kuyruklu yıldıza yaklaşmak için eliptik yörüngeye yönelmişti.
Yetkililer, 29 Eylül günü Orta Avrupa saatiyle, (20 dakika erken ya da geç olmak kaydıyla) saat 22.40´ta 19 kilometre mesafeden itibaren iniş manevranın başlayacağını ve 30 Eylül 2016 Cuma günü de Orta Avrupa saatiyle 12.40´ta nihai inişin (çarpışmanın) gerçekleşeceğini belirtiyor.
Yüzeye çarpmanın 500 ile 700 metrelik bir alanda alanda gerçekleşmesi öngörülüyor.
Çarpışma, 50 cm/saniye hızında gerçekleşecek ki bu da Philae´nin 2014´teki hızının yarısına denk.
İçindeki cihazlarla birlikte yaklaşık üç ton ağırlığındaki Rosetta, nihai inişe geçerken dahi ölçüm yapmayı sürdürerek ve yüksek çözünürlüklü görüntüler çekecek.
Aracın daha önce yüzeye en yakın olduğu mesafe, 1.9 km mesafeye kadardı.
Bilim insanları, aracın, iniş sırasında yüzeye çok yakın olacağı için son anda göndereceği verilerin hiç olmadığı kadar hayati önem taşıyacağını belirtiyor.
Rosetta, Philae ile birlikte son iki yılını üzerinde ayrıntılı gezinti yaparak geçirdiği 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızında ebedi misafir olarak kalacak.
2014´ten bu yana dünyaya gönderdiği veriler ise uzun yıllar bilimsel çalışmalara ışık tutacak.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
