• BIST 100

    10071,96%-0,11
  • DOLAR

    32,38% -0,10
  • EURO

    34,68% -0,32
  • GRAM ALTIN

    2404,51% -1,24
  • Ç. ALTIN

    3885,31% -0,65

Ross 128b, yaşam barındıran bir gezegen olabilir mi?

Ross 128b, yaşam barındıran bir gezegen olabilir mi?

Bilim adamlarının son buluşu, Dünya´ya 11 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin üzerinde yaşam olma ihtimalini gündeme getirdi.

 

Sputnik´e konuşan Arjantinli bilimciler, Güneş sisteminin dışındaki gezegende yaşam olup olamayacağı sorusunun yanıtını bulmak için Ross 128b´nin atmosferinin daha detaylı araştırılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Güney Rasathanesi´nden (ESO) astronomların keşfettiği ve Ross 128b adıyla kodladığı gezegenin ılıman bir iklime sahip olduğu ve ´Kırmızı cüce´ denilen yıldızlardan birinin çevresinde döndüğü belirtiliyor. 

Güneş sisteminin dışındaki gezegen, Şili´deki La Silla Gözlemevi´nde bulunan 3,6 metrelik Yüksek Duyarlıklı Dikine Hız Gezegen Arayıcısı (HARPS) kullanılarak keşfedildi.

Araştırma grubunda yer alan Arjantinli bilimci Rodrigo Díaz, Sputnik´e verdiği röportajda Ross 128b´nin çok daha önce tanımlandığını, fakat kesin olarak tespit edilmesi için yapılan gözlemlerin daha uzun süre devam ettiğini aktardı.

Díaz, 'Yıldız, Güneşe göre biraz daha güçsüz ve küçük. Buluşumuz ise, yıldızın yörüngesinde Dünya´ya göre 1,4 kat daha ağır olduğu tahmin edilen bir objenin varlığı. Gezegenin yüzeyindeki ısı, orada sıvı halde su bulunma olasılığına işaret ediyor' diye konuştu. 

Tahminlerden iddialara geçebilmek için gezegendeki atmosferin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Díaz, 'Yıldıza yakın olmamız, 15 yıl içinde bu gezegenin atmosferini ölçme ve yüzeyde biolojik aktiviteyi gösteren moleküllerin bulunup bulunmadığını tespit etme imkânımızın olduğunu gösteriyor' ifadelerini kullandı.



15.8° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor