Ruhani: İran´ın çıkarları korunursa nükleer anlaşmadan çekilmeyeceğiz

Ruhani: İran´ın çıkarları korunursa nükleer anlaşmadan çekilmeyeceğiz

Avrupa ülkelerini ziyaret eden ve nükleer uzlaşıdan imzasını çeken ABD´nin yaptırımlarına karşı ekonomik güvence arayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani temaslarının ikinci durağı olan Avusturya´da görüşmeler yaptı. Ruhani ´İran

 

Ruhani Avrupa turunun ikinci durağı olan Avusturya´nın başkenti Viyana´da, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından askeri törenle karşılandı. 

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile de görüşen Ruhani, Van der Bellen ile yaptığı görüşme sonrası 3 yıl önce P5+1 (Çin, Rusya, Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD) ülkeleri ile yapılan ancak ABD´nin 2 ay önce imzasını çekmesi sonrası tehlikeye giren nükleer uzlaşı konusunda açıklamalarda bulundu.

Nükleer anlaşmanın diğer tarafları ve İran, anlaşmanın devam etmesi yönünde görüş bildirmişti.

´OLANAKLI OLDUĞU SÜRECE ANLAŞMANIN TARAFI OLARAK KALMAYI SÜRDÜRECEĞİZ´

ABD´nin İran´a yönelik yeniden devreye soktuğu yaptırımlara karşı Avrupa´nın İran´la ekonomik işbirliğini arttırmasını uman Ruhani  'İran için olanaklı olduğu sürece anlaşmanın tarafı olarak kalmayı sürdüreceğiz, bizim de bu anlaşmadan yararlanmamız şartıyla Ortak Kapsamlı Eylem Planı´ndan (JCPOA) çekilmeyeceğiz' dedi. 

Ruhani ' ABD haricindeki diğer imzacılar İran´ın çıkarlarını garanti altına alırsa, İran nükleer anlaşmayı ABD olmadan sürdürecektir' ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın tarafı olan diğer ülkelere mesajında Ruhani ' Görevlerimiz ve kısıtlama hipotezleri arasında bir dengeye ihtiyacımız var. Ticaret ve ekonomi bağlamında kararlı eylemlerin gerçekleşmesini umuyoruz' diye konuştu.

´EN ÇOK AMERİKALILARA ZARAR VERECEKTİR´

Uluslararası ilişkilerin bir ülkenin tutumuna göre şekillenemeyeceğine işaret eden Ruhani, bu durumun diğer ülkelerin egemenliğine aykırı olduğunun altını çizdi.

Nükleer anlaşmanın İran, AB ve dünya için önemli olduğunu vurgulayan Ruhani, 'ABD´nin burada yaptığı, uluslararası çaba ve anlaşmalara aykırıdır, aynı zamanda çok taraflı sorumluluklara karşı bir tutumdur. Bu en çok Amerikalılara zarar verecektir' diye konuştu.

VAN DER BELLEN: UAEA´NIN 11 RAPORU İRAN´IN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTIĞINI GÖSTERİYOR´

Viyana´da 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın önemli bir diplomatik çaba ve anlaşma olduğuna işaret eden Van der Bellen de anlaşmaların korunmasının çok taraflı ilişkilerde anahtar rol oynadığını söyledi. 

Avusturya´nın, nükleer anlaşmanın sürdürülmesinden yana olduğunun altını çizen Van der Bellen, 'İran sorumluluklarını yerine getirdiği sürece de bu tutum devam edecek. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), anlaşmanın yapıldığı tarihten itibaren yayınladığı 11 raporda İran´ın taahhütlerini yerine getirdiğini bildiriyor. Bu da İran´ın üzerine düşeni yaptığını gösteriyor' şeklinde konuştu.

Van der Bellen, ABD´nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran´a yönelik yaptırımların yeniden uygulanması yönündeki kararını esefle karşıladıklarını dile getirdi.

RUHANİ: SURİYE HALKI VE HÜKÜMETİNİN YANINDA OLACAĞIZ

Van der Bellen Ruhani ile görüşmesinde nükleer anlaşmanın yanı sıra Suriye, Yemen ve bölgedeki gelişmelerin de ele alındığını belirtirken Ruhani gazetecilere yaptığı açıklamada Suriye´deki krizde Devlet Başkanı Beşar Esad´ı desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Ruhani 'İran, tüm teröristler yok edilinceye kadar Suriye halkı ve hükümetinin yanında olacak' dedi.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading