• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Ruhani: Suudi Arabistan´la iyi ilişkiler kurabiliriz

Ruhani: Suudi Arabistan´la iyi ilişkiler kurabiliriz

İsrail başta Suudi Arabistan olmak üzere ´ılımlı Arapları´ yanına çekmeye çalışırken İran´dan Riyad´a ´ilişkileri şartlı iyileştirme teklifi´ geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yemen´e yönelik bombardımanı durdurması v

 

Pazar günü İran meclisinde konuşan Ruhani, İran´ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan´la ´ilişkileri düzeltebileceklerini ve iyi ilişkiler kurabileceklerini´ söyledi. 

´SUUDİ ARABİSTAN´LA BİR SORUNUMUZ YOK´

Ruhani, 'Suudi Arabistan´ın 2 şeyi durdurmasını istiyoruz. Siyonistlerle olan yanlış dostluğunu sonlandırsın ve Yemen´in insanlık dışı şekilde bombalanmasını durdursun. Suudi Arabistan´la bir sorunumuz yok ve ilişkileri yeniden kurabiliriz, iyi ilişkiler kurabiliriz. Ama bunu başlatmaları gereken onlar. Gelin ve başlatın' dedi.

​2016 başında Suudi Arabistan´ın ülkedeki Şii azınlığın önde gelen din adamlarından Şeyh Nimr el Nimr´i idam etmesi sonrası İran´da halk sokağa dökülmüş ve Suudi Arabistan´ın Tahran´daki elçilik binasına zarar vermişti. Bunun üzerine Riyad, diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürürken, Tahran eylemlerle ilgili şüphelileri yakalayıp gözaltına almıştı.

Geçen ay Husilerin Riyad´a fırlattığı balistik füze de Suudi Arabistan´ın İran´ı Yemen´deki Şii Husiler´e silah yardımı yapmakla suçlamasına neden olmuştu.

Suudi Arabistan İsrail´i tanımasa da, Tel Aviv ve Riyad bölgede İran´ın güçlenmesini kendi çıkarlarına yönelik bir tehdit olarak görüyor.

RUHANİ YARIN İSTANBUL´A GELİYOR

Diğer taraftan Ruhani, ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımasının ardından bu gelişmeye karşı izlenecek adımların ele alınacağı  İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Liderler zirvesine katılmak üzere yarın İstanbul´a gelecek.  

Cumhurbaşkanlığı Bürosu İletişim Birimi Başkan Yardımcısı Perviz İsmaili Twitter sayfasından yaptığı açıklamada, Ruhani´nin çarşamba günü düzenlenecek zirvede bir konuşma yapacağını bildirdi.

İran´ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taheriyan, İran´ın Dışişleri ve Cumhurbaşkanı düzeyinde oturumlara katılacağını açıklamıştı.



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor