• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Ruhani: Yaptırımların ekonomi üzerinde etkisi olmadı

Ruhani: Yaptırımların ekonomi üzerinde etkisi olmadı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD´nin yaptırımlarının İran ekonomisi üzerinde etkisi olmadığını söyledi.

 

Cumartesi günü İran devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD´nin geçen hafta başında yeniden uygulamaya koyduğu yaptırımları değerlendirdi. 

Deutsche Welle Türkçe´ye göre İran Cumhurbaşkanı, yaptırımların İran ekonomisi üzerinde etkisi olmadığını söyledi. Ruhani, 'Ellerinde bize karşı kullanabilecekleri yeni bir şey yok' diye konuştu. İran Cumhurbaşkanı daha önce de İran´ın petrol satmaya devam edeceğini ve 'yaptırımları deleceğini' açıklamıştı.

İran ile uluslararası toplum arasında varılan nükleer anlaşma sonrası ABD 2015 yılından itibaren İran´a uygulanan yaptırımların tedricen kaldırılması kararı almıştı. Geçen hafta başında yürürlüğe giren yeni yaptırımlar, petrol endüstrisini, bankaları, şahısları ve ülkenin havayollarını kapsıyor. Ancak İran´dan yüksek miktarda petrol ithal eden aralarında Türkiye´nin de bulunduğu sekiz ülke petrol fiyatlarında olası bir dalgalanmayı engellemek için altı aylığına yaptırımlardan muaf tutuldu.

IRAK´A DA MUAFİYET

ABD´nin Cumartesi günü verdiği bilgilere göre, Irak da 45 günlük bir muafiyet de faydalanabilecek. Böylece ülkenin enerji tedariki açısından sıkıntıya girmemesi öngörülüyor. 

Irak Merkez Bankası Ağustos başında, ülkesinin İran´la 'çok yakın' ilişkileri olduğunu ve bu nedenle muafiyet talebinde bulunacağını açıklamıştı.



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor