Ruhani: `Amerika`yla İlişkilerde Yeni Bir Dönem`

Ruhani: `Amerika`yla İlişkilerde Yeni Bir Dönem`

İran Cumhurbaşkanı son konuşmalarında Amerika`yla ve Batı`yla ilişkilerinde yeni bir sayfa aaçtıklarını tekrarlıyor. Uzmanlara göre, bu söylem için çok uygun bir zamanlama ve bu yumuşamadan hem İran hem de Batı yararlanacak.

Kent Klein

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin dünya ekonomisiyle bütünleşeceği ve nükleer programla ilgili sorunun çözüleceği yolunda söz verdi.

Ruhani: “İran ve Amerika arasındaki ilişkiler son birkaç ayda yeni bir aşamaya girdi. İki taraftan siyasetçiler ilk kez nükleer programla ilgili sorunları müzakere etti, görüş alışverişinde bulundu ve görüş ayrılıklarını giderme yolunda karar aldı. Amerikan yönetiminin de İran’ın tarihi gerçeklerini sözle değil, eylemle kabul etmesi gerekiyor.”

Ara anlaşma İran’ın mevcut düzeyde uranyum zenginleştirmeye son vermesi, santrifüjlerin faaliyetlerini durdurması ve plütonyum işlemek amacıyla inşa edilen Arak reaktöründeki önemli faaliyetlerini sonlandırmasını öngörüyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, CNN’e yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin İran’ın verdiği ödünleri yanlış aktardığını, Tahran hükümetinin hiçbir şeyi sökmeyi kabul etmediğini bildirdi.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Zarif’in açıklamalarının iç politikaya yönelik olduğunu söyledi.

Ancak İsrailli liderler kuşkulu. Başbakan Benyamin Netanyahu, İran’la varılan anlaşmayı gerçekçi bulmuyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’e göre, İran’ın bazı sorunlar konusunda daha açık olması gerekiyor: “İran’ın füze yapmaya son vermek için Birleşmiş Milletler baskısına ihtiyacı yok. Hizbullah’a, ya da Afrika’ya, veya başka yerlere silah göndermeye son vermek için de onların iznine ihtiyacı yok. Bunları açıkça söylemesi gerek. İşte o zaman herkes onları alkışlar.”

Ruhani’nin açıklamaları, İran asıllı Amerikalı sanatçı Şirin Neşat gibi çok sayıda kişiden övgü alıyor: “Ruhani’nin konuşması muhteşemdi. Tam beklediğim gibi, dünyayla barış yapmak ve ülkesini ekonomik olarak kalkındırmak istiyor.”

Amerika’nın NATO eski daimi temsilcisi Robert Hunter’a göre İran’ın açılımları çok zamanlı: “Şimdi bu açıklamaların ardından her şey yoluna girecek mi? Tabii ki bilmiyorum. Ama bu sürtüşmeye son vermek, İran’ın, Amerika’nın, herkesin çıkarına olur.”

İranlı liderler verdikleri ödünün, uluslararası yaptırımların hafifletilmesine, Avrupa’yla ticari ilişkilerin düzelmesine ve İran ekonomisinin canlanmasına yardımcı olacağını umuyor.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading