Tarih: 20.02.2014 14:49

Ruhani: Türkiye-İran İlişkileri Gelişiyor

Facebook Twitter Linked-in

Fars Haber Ajansı

İran Cumhurbaşkanlığından verilen vildiye göre, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği 9. Konferansı çerçevesinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iki ülke ilişkilerinin olumlu ve gelişmekte olduğunu söyledi.

Söz konusu görüşmede, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında iki ülke arasında faydalı anlaşmaların yapıldığına işaret eden Ruhani, bu anlaşmaların, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşmesine katkı sağlayacağını umduğunu belirtti.

Türkiye ile İran arasında uzun süreli tarihî dostluk ve komşuluk ilişkilerine işaret eden Cumhurbaşkanı Ruhani, “İran’ın Türkiye ile değişik alanlardaki ilişkileri son birkaç aydır gelişme hâlinde.” dedi.

--Türkiye-İran İlişkilerinin Geliştirilmesinin İslam Dünyasında Önemli Bir Rolü Olacak--

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan’ın selamlarını Ruhani’ye ileten TBMM Başkanı da, “Türkiye Başbakanı`nın İran’a yaptığı ziyaret sırasında önemli kararlar alındı ve bu anlaşmaların bir an önce hayata geçirilmesi konusunda kararlıyız.” dedi.

TBMM Başkanı ayrıca “İran Cumhurbaşkanı`nın Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında iki ülkenin ilk yüksek düzeyli siyasi toplantısının yapılmasını ümit ediyorum.” diye konuştu.

Ruhani’nin İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği Konferansının açılışında yaptığı konuşmaya işaret eden Çiçek, “İslam dünyasında zorluklarla karşı karşıyayız. Bölgede anahtar konumda olan Türkiye ve İran, çözüm yolları hakkında birlikte çalışmalı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İran’ın gelişen ilişkilerinin, bölgede ve İslam dünyasında önemli bir rolü olacağını ifade eden TBMM Başkanı, “Eğer Müslümanlar, İslam dünyasının sorunlarının çözümü için çaba göstermezse, diğerleri İslam dünyasının meselelerine müdahale edecek.” dedi. (İran merkezli Fars Haber Ajansı - 18 Şubat 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —