• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Ruhani´den ABD´ye: Baskı sürerse IR8 santrifüjü üretiriz

Ruhani´den ABD´ye: Baskı sürerse IR8 santrifüjü üretiriz

ABD´nin İran Devrim Muhafızları´nı ´yabancı terör örgütü´ sınıfına sokmasına tepki gösteren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bunun bir hata olduğunu vurgulayıp baskının sürmesi halinde IR8 santrifüjü üretimine başlayacaklarını du

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın İran Devrim Muhafızları´nı ´yabancı terör örgütü´ olarak tanımlamasına tepki gösteren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran´a baskının sürmesi halinde IR8 adı verilen ve yeni model uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjler geliştireceklerini duyurdu. 

Ruhani, Ulusal Nükleer Günü´nde televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında İran Devrim Muhafızları´nı şu sözlerle savundu: “Muhafızlar halkımızı, devrimimizi korumak için hayatlarını feda etti. Bugün Muhafızlara kin duyan ABD onları kara listeye aldı.”

ABD´nin bu bir ilk niteliğindeki kararını ‘hata´ olarak niteleyen Ruhani, “Bu hata İranlıların birlik olmasını sağlayacak ve Muhafızlar ülkede daha popüler hale gelecek. Amerika bölgede teröristleri bir araç olarak kullandı ama Muhafızlar Irak´tan Suriye´ye kadar birçok yerde bu teröristlerle savaştı” ifadelerini kullandı. 

Ruhani son olarak ABD liderliğine de seslendi: “Siz söylüyorum, bize baskı kurmaya devam ederseniz IR8 gelişmiş santrifüjleri üreteceğiz.”

ABD yönetimi dün İran Devrim Muhafızları´nı ´yabancı terör örgütü´ listesine almış, ilk kez yabancı bir devletin silahlı kuvvetlerini resmen ´terör örgütü´ olarak yaftalamıştı.

İRANLI VEKİLLER MECLİSE DEVRİM MUHAFIZLARI ÜNİFORMALARIYLA GİTTİ

Bu arada Fars habere ajansına göre İran Parlamentosu bugün ABD´nin kararını protesto için açık oturum düzenledi. Birçok milletvekili, muhafızların üniformasını giyerek oturuma katıldı. 

SUUDİ ARABİSTAN KARARDAN MEMNUN

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı´ndan bir yetkili, ABD´nin kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtip bunun ´terörle mücadelede pratik ve ciddi bir adım olduğunu´ söyledi.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor