• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ruhani´den nükleer anlaşmanın yenilenmesini isteyen ABD´ye: Tüccar Trump

Ruhani´den nükleer anlaşmanın yenilenmesini isteyen ABD´ye: Tüccar Trump

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, P5+1 ülkeleri ile Tahran arasında 2015´te imzalanan nükleer anlaşmanın yenilenmesini savunan ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´u eleştrdi. Ruhani Trump için ´tüccar´ ifade

 

İran Cumhurbaşkanı´nın eleştirisi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un Trump´ı ABD´nin anlaşmadan imzasını çekmemesi konusunda ikna etmek için Washington´a yaptığı ziyaretinin ardından geldi. 

Macron ABD´de Trump ile yaptığı ortak açıklamada AB´nin İran´la nükleer anlaşmanın değiştirilmeden muhafaza edilmesine yönelik pozisyonundan geri adım atmış ve ´şu andan itibaren ABD ile birlikte yeni bir anlaşma üzerinde çalışmak istediğini´ belirtmişti.

Ruhani devlet televizyonunda canlı yayımlanan konuşmasında 'Onlar belli bir Avrupa ülkesinin lideri ile birlikte ´7 ülkenin imzaladığı anlaşma hakkında karar vermek istiyoruz´ diyorlar. Ne için? Hangi hakla?' ifadelerini kullandı.

´SENİN SİYASET, HUKUK VE ULUSLARARASI ANLAŞMA GEÇMİŞİN YOK´

Anlaşmayı ´çılgınlık´ olarak niteleyen ve ciddi değişiklikler olmazasa İran´a yönelik yaptırımlara geri döneceğini söyleyen Trump´a seslenen Ruhani ' Senin siyaset geçmişin  yok. Hukuk geçmişin yok. Uluslararası anlaşmalar konusunda geçmişin yok' dedi.

Ruhani 'Nasıl oluyor da bir tüccar, bir inşaatçı, gökdelen inşaatçısı uluslararası ilişkiler hakkında muhakemede bulunabiliyor?' dedi.

ŞAMHANİ: ABD ÇEKİLİRSE NÜKLEER TESİSLERİMİZDE ANLAŞMA ÖNCESİ FAALİYET SEVİYESİNE DÖNÜLECEK

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Şamhani de ABD´nin nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde ülkesinin daha önce kapatılan nükleer tesislerdeki faaliyetlerine geri döneceğini açıkladı.

Şamhani 'Nükleer tesislerimizde anlaşma öncesi faaliyet seviyesine geri döneceğiz' dedi.

ABD´nin bu tarz baskılarına ülkesinin alıştığını kaydeden Şamhani, ABD´nin olası eyleminin sonuçlarının uluslararası güvenlik sistemi konusunda önemli olduğunu vurguladı.

Anlaşmayı imzalayan diğer ülkeler olan İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya anlaşmanın korunmasını istemişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel´in de bu hafta içinde yapacapı Washington ziyaretinde Trump ile bu konuda görüşmesi bekleniyor.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor