Tarih: 24.04.2018 16:39

Ruhani´den Trump´a nükleer anlaşma uyarısı: Ağır sonuçlarına katlanırlar

Facebook Twitter Linked-in

 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer uzlaşı hakkında ´ABD tarihinde imzalanmış en kötü anlaşma olabilir´ diyen ve anlaşmada değişiklik yapılmaması halinde ülkesinin imzasını 12 Mayıs itibarıyla çekeceğini ve İran´a yönelik ekonomik yaptırımlara geri döneceğini söyleyen Trump´ı uyardı. 

´İRAN HER OLASI DURUMA HAZIRLIKLI´

Tebriz´de binlerce kişiye yaptığı ve devlet televizyonunda canlı yayımlanan konuşmasında Ruhani 'Beyaz Saray´dakilere ´eğer yükümlülüklerinizi yerine getirmezseniz İran hükümeti sert yanıt verecektir´ diyorum' dedi.

Ruhani 'Eğer herhangi biri anlaşmaya ihanet ederse (bunun) ağır sonuçlarına katlanacağını bilmeli. İran her olası duruma hazırlıklı' ifadelerini kullandı.

Dün Pekin´de Çinli mevkidaşıyla görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya´dan oluşan P5+1 ülkelerinin 2015´te imzaladığı nükleer anlaşmanın arkasında olduklarını belirtmişti.

Rus bakan, Çin´le birlikte anlaşmanın ABD tarafından bozulması yönündeki hamlelere karşı çıkacaklarını vurgulamıştı.

Rusya ve Çin´in yanı sıra İngiltere, Fransa ve Almanya da İran´ın nükleer programının kısıtlanması karşılığnda bu ülkeye yönelik çoğu yaptırımı kaldıran anlaşmanın devam etmesini istiyor.

Dün ABD´de Trump ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un da ABD Başkanı´nı anlaşmada kalma konusunda ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

ŞAMHANİ: EĞER ABD NÜKLEER UZLAŞIYI BOZARSA NPT´DEN ÇEKİLEBİLİRİZ

Ruhani´nin açıklamaları sonrası açıklama yapan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şamhani Trump´ın nükleer anlaşmayı bozması halinde ülkesinin  Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması´ndan (NPT) imzasını çekebileceğini söyledi.

Moskova ziyereti öncesi gazetecilere açıklama yapan 'İmzacı ülkelerin ulusal çıkarlarının korunmadığını hissetmeleri halinde anlaşmadan çekilme hakkı bulunuyor. İran´ın sahip olduğu seçeneklerden biri de bu' ifadelerini kullandı.

Şamhani ayrıca ABD´nin anlaşmadan çekilme ya da değişiklik yapma  yönündeki her eylemini Tahran´ın ´anlaşmanın tamamen çöktüğü´ şeklinde değerlendireceğini vurguladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —