• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Ruhani´den Trump´a yanıt: Okuyor ama kabul edemiyor

Ruhani´den Trump´a yanıt: Okuyor ama kabul edemiyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'Nükleer anlaşma ABD Başkanı Donald Trump´ın düşündüğünün aksine ´kazan-kazan´ bir anlaşma. Anlaşma bölgedeki tansiyonu düşürmek için sıçrama tahtası olarak kullanılabilir' dedi.

 

Ruhani, İran devlet televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında Trump´ın düşündüğünün aksine İran ile P5+1 ülkeleri arasında 2015´te yapılan nükleer anlaşmanın iki tarafın da yararına olduğunu söyledi. 

Ruhani 'Yeni ABD Başkanı nükleer anlaşmanın metnini okuyor ancak kabul edemiyor. O bunun tarihteki en kötü anlaşma olduğunu söylüyor. Bu kazan-kazan bir anlaşma. Nükleer görüşmeler bölgeye güvenliği ve istikrarı getirme amaçlı diğer görüşmelere örnek teşkil edebilir' dedi.

ANLAŞMADAN MEMNUN OLMAYAN NETANYAHU VE TRUMP 15 ŞUBAT´TA GÖRÜŞECEK

2015´teki anlaşma ile İran´ın nükleer programında kısıtlamaya gitmesi karşılığında bu ülkeye uygulanan yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasında uzlaşılmıştı. 

Rusya, Çin ve Avrupa ülkeleri anlaşmanın mevcut halinin korunmasını isterken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Trump anlaşmaya İran´a yönelik daha sert önlemlerin dahil edilmesini savunuyor.

İki liderin 15 Şubat´ta yapacağı ikili görüşmede de konuyu ele alması bekleniyor.

Netanyahu geçen hafta Facebook hesabından yaptığı açıklamada, görüşmede İran´a uygulanan yaptırımların uzatılmasını gündeme getireceğini belirtmişti.

SON GERİLİM İRAN´IN FÜZE DENEMESİNDEN SONRA BAŞLADI

ABD son olarak İran´ın orta menzilli balistik füze denemesi nedeniyle, İran´ın balistik füze programı ile bağlantılı olmakla suçladığı bir dizi şirket ve bireyi ekonomik yaptırım listesine dahil etmişti. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) nükleer anlaşmayı destekleyen kararına göre İran´ın nükleer başlık taşıma kabiliyetine sahip balistik füze testlerinden kaçınması gerekiyor ancak BMGK İran´a bu konuda bir zorunluluk getirmiyor.

Trump, füze denemesinin ardından 'İran ateşle oynuyor. Onlar Başkan Obama´nın ne kadar ´kibar´ olduğunu anlamadı. Ben öyle değilim' demiş, Tahran´dan ise ´füzeleri düşmanın başına yağdırırız' yanıtı gelmişti.

İran ayrıca ordunun asla bir savaş başlatmayacağı açıklamasında da bulunmuştu.



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor