• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Rus elçi, eski casusu zehirleyen madde için İngiliz laboratuvarını işaret etti

Rus elçi, eski casusu zehirleyen madde için İngiliz laboratuvarını işaret etti

Rusya´nın AB elçisi Vladimir Çijov, eski Rus çifte casus Sergey Skripal ile kızı Yuliya´nın zehirlenmesi için kullanıldığı söylenen ‘Noviçok´ isimli sinir gazının üretildiği yerin, İngiliz Porton Down laburatuvarı olabileceğini s

 

Çijov BBC´ye verdiği röportajda, eski Rus casus Skripal ile kızının İngiltere topraklarında zehirlenmesiyle Rusya´nın hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı. 

Çijov Rus askeri istihbaratında çalıştığı dönemde İngiliz dış istihbarat servisi MI6´ya bilgi sızdıran Skripal´den, ‘hain olarak bahsedilmesinin haklı sebepleri olduğunu fakat hukuki açıdan Rusya´nın devlet olarak eski casusla bir alıp veremediğinin olmadığını´ söyledi.

Rus elçi ayrıca, eski casusla kızının 4 Mart´ta bilinçlerini kaybetmiş bir biçimde bulundukları Salisbury kentinin Porton Down laboratuvarından sadece 12 kilometre uzakta olduğunu belirtti.

​Sinir gazının Salisbury´ye nasıl gelmiş olabileceği yönündeki bir soru karşında Rus elçi şunları söyledi: “Elinizde bir sinir gazı olduğunda, onu laboratuvarlarınızda tuttuğunuz belirli numuneler ile kontrol edersiniz. Porton Down da, hepimizin bildiği gibi, İngiltere´de kimyasal silah araştırmasıyla ilgilenen en büyük askeri tesis.”

Diğer taraftan Çijov, İngiltere´nin elinde sinir gazı olduğunu ima eden ilk Rus yetkili değil. Zira istihbarat servisi FSB´nın eski direktörü Sergey Stepaşin de bir ülkenin bir sinir gazını doğrulayabilmesinin, sadece bu ülkenin söz konusu sinir gazına sahip olması ile mümkün olabileceğini belirtmişti.

RUSYA 1992´DEN BU YANA KİMYASAL SİLAH ÜRETMİYOR, STOKLARIN TAMAMI GEÇEN YIL İMHA EDİLMİŞTİ

Rusya, kimyasal silah üretmeyi 1992´de bırakmış ve elindeki stokları tamamını imha etmeyi geçen yıl tamamlamıştı.

‘Noviçok´ isimli sinir gazı grubu, Rus çifte ajan Skripal ile kızı Yuliya´nın İngiltere´nin Salisbury kentinde zehirlenmesi yüzünden Londra ile Moskova arasında yaşanan diplomatik krizin merkezinde yer alıyor. 

Zira İngiliz Başbakan Theresa May, Skripal ile kızının komaya girmesiyle sonuçlanan zehirlenme olayına ‘Noviçok´ isimli sinir gazı grubuna giren bir maddenin sebep olduğunu söylemişti. May ayrıca, olaydan doğrudan Moskova´yı sorumlu tutmuş fakat suçlamasına ilişkin kanıt sunmamıştı.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor