Hindistan´ın Rus S-400 karadan havaya füze savunma sistemini satın alma kararı, nükleer silahlı üç ülke arasındaki gerilimi artırdı. Ayrıca, Washington´un NATO müttefiki Türkiye´ye yönelik yaptırımlarını anımsatan ABD´nin cezai işlem yapma olasılığını da artırdı.
Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Teşkilatı (FSMTC) direktörü Dmitry Shugaev, bu ayın başlarında, Başkan Vladimir Putin´in Aralık ayında Hindistan gezisi öncesinde gelişmeleri duyurdu.
Hindistan´ın savunma hazırlığı, esas olarak doğu ve kuzey sınırları boyunca Çin´e ve batı sınırları boyunca baş düşmanı Pakistan´a karşı koymayı amaçlıyor.
Hindistan, yıllardır Washington´un güzel havalarda müttefiki oldu. Aynı zamanda ABD, Japonya ve Avustralya ile birlikte Quad adı verilen bölgesel bir grubun parçasıdır. Bu stratejik güvenlik ittifakı, Çin´in Hint Okyanusu ve Asya-Pasifik bölgelerinde artan askeri etkisine karşı koymak için kuruldu. Çin ayrıca, Pekin´in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği iki Hint kontrolündeki bölge - Ladakh ve Arunaçal Pradeş - arasındaki bir bölge olan Tibet´e iki S-400 filosu da yerleştirdi.
Yeni Delhi kısa süre önce tartışmalı Himalaya sınırındaki yetenekleri güçlendirmek için Çin sınırına Chinook helikopterleri gibi ABD yapımı silahları yerleştirdi .
Bununla birlikte, S-400 alımı, Washington ve Yeni Delhi arasındaki temel stratejik ortaklığı bulanıklaştırmaya başlarken, ABD-Hindistan ittifakının da benzer bir S-400 tarafından baltalanan Türkiye-ABD ilişkileriyle aynı kaderi paylaşıp paylaşmadığı sorularını gündeme getirdi. - ABD yaptırımlarını davet eden kriz tetiklendi.
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın
TürkiyeProf. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.
TürkiyeTürkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.
TeknolojiBirleşik Krallık, Gazze'ye ilişkin ifadeleri sebebiyle İsrail'in aşırı sağcı Maliye ve Güvenlik bakanlarına yaptırım kararı aldı.
Dünya